Nærvær- 9 veje til nærvær, ro og overskud

Nærvær, sommerferie og en gammel mobiltelefon

” Hvilke 3 indsigter, tager du med dig fra din ferie?” Det var mit første spørgsmål til min klient efter ferie

Og svarene kom hurtigt og handlede alle 3 på hver sin måde om, hvordan det at være “off-line” havde skabt meget mere nærvær, med alt hvad deraf følger.

Og jeg kan selv fortælle næsten samme historie fra min egen ferie.

Både med hensyn til at det faktisk var svært for mig at slippe “online” livet, om at jeg skulle hjælpes på vej af omstændighederne, og om hvordan det i sidste ende gav meget mere nærvær.

Nærvær skal hjælpes på vej

Jeg blev hjulpet på vej af, at vi pludselig besluttede os for at sejle til Sverige.

Jeg havde nemlig ikke fået tilsluttet “udenlandstelefoni”. så forbindelse røg, og det samme gjorde mobiltelefonen –  ned i skuffen, hvor den blev resten af turen. På den måde  blev der lige pludselig meget mere fokus på kæresten, verden omkring mig, mig selv osv.

Og jeg blev også opmærksom på, hvor meget andre var “på”. F.eks. det selskab på  4 par, der sad ved bordet overfor os i restauranten. Konstant tog de billeder, talte i telefon, skrev sms’er osv. Istedet for at nyde nærvær, mad og musik. Man ser det lettest hos andre 🙂

Også min klient måtte hjælpes på vej med en aftale om ikke at tage smartphonen med på ferie, men finde den gamle mobiltelefon, der ikke kunne gå på nettet, frem fra gemmerne

Vi fandt begge to ud af på hver vores måde, at det dels er svært, og dels at det giver så meget mere nærvær og ro

 Vi vil jo gerne have mere nærvær

Egentligt utroligt.

For hvis jeg spørger både mig selv og andre, så er nærvær noget af det, vi rigtigt  gerne vil have mere af. Tid til at snakke om både de små og de store ting, tid til øjenkontakt, tid til at se at lille Mie har lært at hoppe, tid til bare at være.

Og alligevel fristes vi af mobiltelefonen – til det hurtige fix. Nyheder, mails, facebook.

Måtte selv erkende, at jeg have en god snert af afhængighed. Alligevel taler jeg så tit med mine mine klienter om lige præcis problem – at det er svært med nærværet. At ikke bare mobiltelefonen og Ipad’en, men også alle tankerne, problemerne, listen med alle opgaverne, der skal huskes, fikses, gøres trækker væk fra nærværet.

Hvorfor er nærvær vigtigt og også svært?Hvad er nærvær og hvorfor er det vigtigt?

Lad os så lige ført kigge på hvad nærvær er.

Nærvær er at være tilstede, opmærksom, tæt på.

Nærvær tager udgangspunkt i det, der sker i os og mellem os og er uendeligt vigtigt for vores trivsel sådan helt generelt. Helt kort bedtyder det,  at give sin opmærksomhed til det man laver lige nu.

Vi mennesker er nemlig skabt til fællesskabet. Det har fra tidernes morgen været en nødvendighed for overlevelse, og vi bærer behovet for nærvær og fællesskabet dybt i os. Vores hjernen er kort fortalt skruet sådan sammen, at samvær med andre er så essentielt, at hjernen har helt specifikke områder, der er reserveret til at forstå og spejle andre mennesker – deres behov og hensigt.

Funktionen er så vigtigt, at hjernen automatisk slår over på netop det netværk, når den ikke har andet at tage sig til.

Samtidig er det en nødvendig ting  for at kunne fordybe sig og opnår følelsen af flow. Der, hvor du er så opslugt, at du glemmer tid og sted. De stjernestunder, hvor det hele bare går op i en højere enhed, og der er masser af energi, glæde og engagement.

Hvis du ikke mestre nærværet, går du  altså dels glip af den meget intensive, livsbekræftende oplevelse, det er, når 2 personer deler “et øjeblik” og også af oplevelsen af  fordybelsen, der er så vigtigt et element for din trivsel både på arbejdspladsen og hjemme.

Så det er ikke så underligt at undersøgelser viser, at det netop er, når du oplever nærvær, at du også oplever lykke og tilfredshed.

Men….

Vi lever i en verden, der trækker i den anden retning, så nærværet er noget, du aktivt skal vælge til. Noget du skal have foksus på.

Vi befinder os alle sammen midt i en konstant strøm af informationer, kontakter, netværk, tilbud om  underholdning, nyheder,kultur osv.,  og det er den verden, du skal lære at agere i.

Hvis du ikke gør noget aktivt, ikke er bevidst og opmærksom, bliver du automatisk trukket væk fra nærvær og fordybelse. Du skal blive bevidst om, at du har et valg. Du skal bevidst vælge nærvær til.

 

Nærvær er godt stressberedskabMange af os er desuden både pressede og stressede, og stresshormoner trækker også i den gale retning. Det ved alle, der har prøvet det.

Når stressen raser, er det meget svært for ikke at sige umuligt at være koncentreret og opmærksom. Tankerne og fokus springer fra det ene til det andet.

Desuden magter man slet ikke fællesskabet. Evnen til nærvær er på den anden side en vigtig strressforebyggende faktor, så også med det i mente, er det vigtigt at træne evnen til nærvær. 

 

 Nærvær og børn

Børn har i hele deres udvikling brug for at føle sig elsket og set. De har brug for at blive hørt, blive set og taget alvorligt, og det er svært med en mobiltelefon i hånden eller med tankerne på det, du skal nå/skulle have nået.

Alt det ved du sikkert allerede godt. Men tror ikke at det hele bliver bedre lige om lidt. Lad være med at bilde dig selv ind, at det bare er, fordi du har ekstra travlt lige nu. Når projektet/opgaven/problemerne er løst så….. For bagefter kommer der en ny travl periode, nye projekter, nye problemer. Og du skal nok heller ikke regne med at internettet med alle tilbuddene om underholdning, nyheder osv. forsvinder natten over.

Her kommer, hvad du skal gøre i stedet for:

Stop op.

Se virkeligheden i øjnene. Tag ansvar og vær klar til at gøre noget andet.

Når du er nået dertil, så hop ned i slutningen af denne artikel. Her har jeg samlet 9 tips til mere nærvær. Helt konkrete og nede på jorden – lige til at bruge.

Nogle gange er der ok, men nogle gange er det øv.
De har nogle gange ikke tid til at sige godnat

Citatet her er fra en undersøgelse publiceret af Børns Vilkår , der viser, at 50% af børnene i undersøgelsen synes, at deres forældre ofte eller altid har travlt. Ret skræmmende tal. Så problemet er både stort og reelt. I samme undersøgelse siger 50% af børnene,  at det er facebook og mails, forældrene har travlt med.

Direktøren for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, udtaler at “signalet fra undersøgelsen er, at det er nærværet, der tæller. At man sagtens kan føle sig ensorm og overset selvom mor og far sidder i samme stue med næsen i smartphonen eller styrter rundt og ordner”.

Nærvær og parforhold

Tja kunne faktisk bare copy-paste afsnittet om nærvær og børn. For det samme gælder jo for os voksne. Vi vil også gerne føle os set og elsket. Vi vil også gerne have, at vores mand/kone/kæreste ser os, hører os og tager os alvorligt.

Vi har brug for at have de øjeblikke sammen, hvor vi føler samhørigheden, hvor vi føler, at vi er en del af hinandens liv. Uden de øjeblikke kan man meget nemt have følelsen af at glide fra hinanden.  Også når det gælder parforholdet kan telefonen, der altid er lige ved hånden, stjæle den opmærksomhed, den anden ellers skulle have haft eller måske afbryde et øjeblik med nærvær.

Det er vigtigt, at I får talt om det – lavet nogen regler for, hvordan det skal være hos jer. Hvis I ikke gør det, bliver det tilfældighederne der kommer til at råde, og det er som regel ikke nogen god løsning.

Nærvær - vigtig for dit overskudSå summa summarum

nærvær er utroligt vigtigt for din egen trivsel, for dine børn og for dit parforhold.

Så her kommer 9 veje til mere nærvær, som jeg har samlet sammen dels via egne erfaringer, dels via kurser og dels via feedback fra mine klienter.

 

9 veje til mere nærvær

  • Det starter med at tage en beslutning. Se virkeligheden i øjnene. Tage ansvar.
  • Planlæg tidspunkter i din hverdag, hvor du vil være 100% nærværende. F.eks. til måltiderne eller måske den første ½ time du er hjemme efter arbejde. Hav hele din opmærksomhed ved det, du laver, og lad mobiltelefonen bliver i skuffen.
  • Øv dig hver dag i at være tilstede lige nu og lige her. F.eks. på vej til arbejdet. Hav fokus på alt det, du møder på din vej, istedet for at lade tankerne løbe afsted med problemer, to-does, burde og skulle.
  • Tag snakken med familien – lav regler om, hvordan det skal være hos jer. Lad ikke tilfældigheden råde!
  • Skab rammerne for nærvær. Foretag jer noget sammen. Det gælder både hele familien og også dig og din mand/kone/kæreste. Planlæg og sæt tid af i kalenderen.
  • Det handler meget om at skille tingene ad. At være tilstede, der hvor du er og også have tanker der. Helt konkret øve dig i at slippe tankerne om arbejdet, når du f.eks. bygger legobiler med den mindste.
  • Husk pauserne. Uden pause ingen ro. Uden ro ingen nærvær.
  • Og med til pauserne hører også søvn. Søvn er alfa og omega for i det hele taget at have overskud til mere nærvær. De fleste har brug for ca. 7 timer hver nat. Du kan jo tjekke, om du får det. Pas bare på du ikke snyder dig selv. Brug evt. App’en “Way of life”, hvor du let kan registrere, hvor meget søvn du får. Jeg troede, jeg sov mine 7 timer hver nat, men blev overrasket. Vi er ret gode til at lyve overfor os selv.
  • Husk dig selv – det er svært at være nærværende, hvis du selv er presset og udkørt. Lad dine egne batterier op med det, der giver dig energi. “Ikke tid” siger du? Det er et farligt spor at komme ud af. Hvis du ikke prioritere dig selv, kan det meget vel ende med at gå ud over både dig selv og hele familien. Så læg tid ind i kalenderen til dig selv.

– og til slut må jeg selvfølgelig nævne meditation. Bare korte meditationer på 10-15 minutter giver en stor ro og hjælper dig mod både nærvær og overskud.

og så er resten eller op til dig. Rigtigt god arbejdslyst og selvfølgelig også fornøjelse med at få mere nærvær ind i dit liv. Det er så lidt, der skal til.

Få hjælp til at få mere nærværDe bedste hilsner Helle

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.