Når du har svært ved at falde i søvn

svært at falde i søvn“Nu må jeg have hjælp. Problemet er ikke så svært at beskrive for kort og godt handler det,  om at jeg har svært ved at falde i søvn

Det er ikke noget problem, når jeg ligger på sofaen, men så snart jeg kommer ind i min seng er det umuligt for mig at falde i søvn.  Og så kommer alle tankerne om jeg nu har styr på det hele.

Jeg føler mig ellers ikke stresset og kan tilføje at jeg er sund og rask. Har du et godt råd?” 

 

Det har jeg, for du  er ikke alene. Sætningen “Jeg har svært ved at falde i søvn”, hører jeg rigtigt tit. Og det samme gør jeg med hensyn til, at det ikke er noget problem at falde i søvn på sofaen. Men det hjælper jo ikke dig.

Så her kommer først lidt teori og  så de gode råd til dig og alle jer andre, der har søvnproblemer.

Lidt teori du skal kende, når det er svært at falde i søvn.

I hjernen, mere præcist i hjernestammen,  har du et vågenhedscenter. Det aktiveres og sender signalstoffer afsted  ved støj udefra som f.eks. naboens fest i baghaven eller partnerens snorken OG aktiveres også ved mental aktivitet.

Så når du ligger i sengen og har alle tankerne som dels “jeg kan ikke sove, og nu er der kun x antal timer, til jeg skal op” og dels alle bekymringerne om dit og dat, så bliver du holdt vågen. Det er det, man kalder tankemylder og er en af de store syndere når det er svært at falde i søvn

En anden ting du skal vide er, at når du bliver træt og skal sove, så går den del af din hjerne, der står for den logiske tænkning, ned i aktivitet. Faktisk tæt på stand by. Når det sker, tager den følelsesmæssige del af hjernen over. Det er derfor tankerne virker kaotiske og ofte løber helt ud af en tangent. Du er simpelthen ikke i stand til at forholde dig logisk og rationel til de tanker, der dukker op.

Du kan næsten sige, at der opstår en ond spiral. Tankerne holder dig vågen via dit vågenhedscenter, og samtidig løber tankerne nærmest løbsk, fordi du ikke kan behandle dem rationelt, som du ellers kan om dagen. Det medfører flere tanker, mere aktivitet i vågenhedsceneret osv. osv. og gør det ekstra svært at falde i søvn

De gode råd til dig, der har svært ved at falde i søvn

  •  Stop med at falde i søvn på sofaen. Hvis du sover bare 1/2 time på sofaen, er det meget sværere at falde i søvn, når du kommer i seng. Hvis det er svært, så må du simpelthen i en periode lade være med at sætte dig i sofaen og se fjernsyn om aftenen.
  • Få afsluttet din dag, så du har styr på problemerne. Få skrevet en liste over det, du skal have kigget på i morgen. Det skal du  gøre, inden du forlader din arbejdsplads og på den måde signalere til dig selv, at du har styr på det, og du skal gøre det med de private “to do’s”, inden du går i seng.
  • Hvis du alligevel har tankemylder, når du lægger dig i din seng og har svært ved at falde i søvn,  så husk stille og roligt dig selv på, at problemer ikke skal løses nu, hvor din rationelle del af hjernen er tæt på stand by. At du roligt kan lægge dig til at sove, og at du er klar til at tage dig af problemerne i morgen.
  •  Du kan faktisk kun tænke en tanke ad gangen, selvom tankemylder netop føles, som om der er mindst 1000 tanker på en gang Derfor er et sidste tip fokusskift. Prøv at flytte fokus over på dit åndedræt eller måske en afspænding. 
  • Og til sidst – nu skriver du godt nok, at du ikke føler dig stresset, men jeg synes, du skal vide, at 90% af alle med søvnproblemer og tankemylder faktisk er pressede/stressede. Bare en opfordring til at have det med i dine tanker.

 

De bedste hilsner og sov godt

Helle

Få hjælpe hvis du ikke kan sove

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.