Jeg kan ikke falde i søvn

 Et af de hyppigste spørgsmål, jeg får, er om søvnproblemer.

Specielt: jeg kan ikke falde i søvn. Hvad gør jeg?

Et virkelig vigtigt spørgsmål fordi søvnen betyder så meget for vores trivsel, vores energi, vores overskud og evne til nærvær. Faktisk lige så meget som sund kost og motion gør.

Så jeg kan godt forstå mange spørger om søvnproblemer.
Spørger om hvad de skal gøre, når de har svært ved at falde i søvn.

Vi starter lige med hjernen og søvnproblemer

I hjernestammen ligger et område, der har med vågenhed at gøre. Det får impulser dels udefra som kulde og støj og dels fra bevidstheden, når vi spekulerer på et eller andet problem. Når området her bliver aktiveret udskilles stoffer som acetylkolin og serotonin, der er med til at holde os vågne, og det giver os altså søvnproblemer.

Med den baggrundsviden er det let at forstå, at det er svært at falde i søvn om ikke umuligt, hvis du indtil 5 minutter, før du tror, du skal sove,, læser mails, mundhugges med manden/konen, pisker rundt og ordner dit og dat, spekulerer på i morgen osv. osv. Ingen kan gå direkte fra aktivitet til søvn. Gør du det, er der næsten garanti for søvnproblemer. Så her kommer hvad du skal gøre.

Jeg kan ikke falde i søvn – her kommer mit bedste råd til dig

Udnævn den sidste time inden du går i seng til DIN time.

Den skal du bruge på stille og roligt at få lukket ned for dagen.

Du sørger for blid og hyggelig belysning evt. kun stearinlys og laver kun hyggelige og rolige ting. Altså INGEN mails, INGEN facebook, INGEN nyhedsudsendelser, gyser eller actionfilm.

 

Computer og mobiltelefon er også forbudt.

Du kan læse en god bog, høre stille musik, lave “godnat yoga” eller en afspænding, strikke, male/tegne osv.

Brug timen på stille og roligt at give slip på tankerne og dagen og send signaler til kroppen om at det er tid til afslapning, ro og hvile. Hvis det er svært at slippe tankerne og bekymringerne, er det en god ide at starte timen med at skrive alle dine bekymringer ned i en notesbog.

Når du gør det, sender du et signal til hjerne om at du har styr på det, og det derfor er ok at sove. Du kan eventuelt supplere med at markere dem, du ikke kan gøre noget ved (åh bare der ikke sker noget med mine børn/bare vejret nu bliver godt til havefesten/jeg håber min nye chef er god). Dem hvor du rent faktisk har indflydelse på, kan du skrive dit første handlingpunkt ned, for at få løst din bekymring.

Rigtig mange af mine klienter har fået løst deres søvnproblemer ved lige præcis at bruge den opskrift. Og til slut…. NEJ det er heller ikke nogen god ide, lige at tjekke mails osv. med Ipad/smartphone i sengen. Lyset alene er nok til at gøre det svært at falde i søvn.

Vil du have flere gode råd, mere viden, så skal du læse min guide om søvnproblemer med masser af viden og redskaber, fif og tricks til den gode nattesøvn.

Find guiden her

 

Sov godt!

Helle Bentzen - hjælp til dig med søvnproblemer

 

 

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.