Virker det for dig? Om nytårsforsæt og små skridt

Mig virker det nærmest modsat på.

Jeg taler om det råd, der ellers ofte følger med, når nytåret nærmer sig, og det vrimler med gode råd til nytårsforsæt. Sidst hørte jeg det i programmet ”Året der gik” på DR1, hvor eliteidrætsmanden Rasmus Henning gav gode råd om at sætte og nå sine mål. ”Sæt ambitiøse mål” sagde han. ”De skal være så ambitiøse, at du skal strække dig – gøre dit yderste for at nå dem”.

Det har uden tvivl virket for ham, siden han giver det videre, men for mig virker det ikke. Tværtimod. Og jeg tror heller ikke, det virker for de fleste andre der sætter mål, laver nytårsfortsæt osv.

Nytårsforsæt, mål og hjernen

Nytårsforsæt og hjernen

Årsagen er en lille struktur i hjernen, der hedder amygdala. Amygdala er en del af vores stressberedskab og sætter så og sige kroppen i alarmberedskab og gør den klar til kamp eller flugt, hver gang vi udsættes for noget, der kan true os. Just in case. Så kan alarmen altid afblæses senere, hvis truslen alligevel viser sig ikke at være så stor. Når kroppen er i alarmberedskab sættes vores logiske tænkning ud af kraft, og kroppen reagerer helt automatisk med kamp eller flugt.

Tilbage til de ambitiøse mål og nytårsforsæt. Ambitiøse mål får nemlig amygdala til at ringe med de store alarmklokker, fordi kroppen ser forandringer som en trussel – et stort mål udløser en stor angst. Den logiske tænkning, kreativiteten og de målrettede handlinger undertrykkes. Smart for vores forfædre, hvor truslen kunne være en angribende løve, men ikke så smart for os, hvor målet f.eks. kan være at vi vil tabe os, starte på en uddannelse, motionerer e.l.

Nytårsforsæt det er de små skridt, der virker

Derfor er det vigtigt, når du sætter dig nye mål, at du vælger at tage ganske små skridt. Så små skridt, at du ikke får vækket din amygdala. Så små skridt at du ikke får ondt i maven, ikke synes det virker uoverstigeligt men tænker, ”Hmmmm… det tror jeg godt, jeg kan. Det bliver vist ikke det stor problem” Og du behøver jo ikke vente helt til næste nytårsaften før du sætter dig det næste mål 🙂

Og lige til sidst – hvis du har det lige som Rasmus Henning, at det virker for dig at sætte dig ambitiøse mål, så skal du selvfølgelig bare fortsætte med det.

 

Vil du løbende have artikler med tips og øvelser til en hverdag med mere overskud og nærvær?

Så skal du tilmelde dig nyhedsbrevet “Hverdagsnydelse” – klik her og læs samtidig om den gratis gave, du får ved tilmeldingen. 

 

 

4 Responses to Virker det for dig? Om nytårsforsæt og små skridt

 1. Conny 29/12/2013 at 19:27 #

  Ja jeg så også Rasmus Henning på tv. Jeg tænkte, han sætter sine mål højt, det går ikke godt. Så tak for din opbakning til mit nytårsforsæt, jeg vil trappe langsomt ned med cigaretterne:-):-)

  • helle 31/12/2013 at 11:39 #

   Kære Conny – jeg hepper på dig og dit mål med at trappe ned med cigaretterne.

 2. Lis Thejls 30/12/2013 at 11:47 #

  Kære Helle, tak for dit indspark. Dejligt med et kærligt et af slagsen!
  Som jeg ser det, vil den strategi du beskriver til at glædes over det der er godt, gøre dét synligt der trænger til at eftersyn, men netop uden at vi får sat baren så højt at vi er “dømt til at mislykkes”. Rasmus Henning er ikke som folk er flest, men om det er 1, 2 eller 5 % af os der har “elite-potentiale” aner jeg ikke. Praktisk tilgang med små overvindelige mål giver mig langt mere daglig glæde, og samtidig energi til videre fremdrift! Da jeg lige løb hurtigt ned over de 8 områder blev jeg helt glad i låget, og besluttede faktisk at sætte eftermiddagen af til at arbejde listen igennem. Jeg har jo flyttet milepæle i år, er faktisk rigtig stolt. Faktisk var jeg omkring de 30 da jeg endelig lagde min fars evindelige “man kan altid gøre det lidt bedre” fra mig og med eet blev meget gladere og nærmest lykkelig. Det havde der ikke været meget plads til og pludselig skete det forunderlige at min far gav mig stor og uforbeholden ros for de valg jeg traf i mit liv. Tja, livet handler jo også lidt om at gi´slip… Godt nytår

  • helle 31/12/2013 at 11:36 #

   Kære Lis – selv tak 🙂 Glad for at du har kunne bruge både indlægget her og øvelsen i nyhedsbrevet. Kan godt forstå du er både glad i låget og stolt over dine skridt, og når du står ved dig selv på den måde du har gjort, sker der også det fantastiske at din far spejler dig. Ja – livet handler i den grad også om at give slip. Også rigtigt godt nytår til dig og så meget held og lykke med dine projekter!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.