Flow – få flere af de magiske øjeblikke

Jeg går til dans. En gang om ugen i 5 kvarter. I de 5 kvarter glemmer jeg ALT andet. Jeg glemmer, at jeg er træt, glemmer bøvl og biks fra dagen, glemmer stress og jag. Jeg er fuldstændig væk i det. Og bagefter har jeg den bedste følelse af energi og glæde i kroppen. 

Det er flow. 

Hvorfor er flow interessant?​

Flowtilstanden er interessant, fordi den giver dig overskud, mere energi og masser af glæde. Tilstanden er direkte stressforebyggende. Derfor er det en god ide at være meget bevidst om, hvordan du kan rammen denne tilstand - både på arbejdet og hjemme.

Lidt mere om, hvad flow er 

Flow er den tilstand, hvor du er helt væk i noget. Hvor du er fuldt koncentreret og bruger hele din opmærksomhed. Der findes ikke rigtigt noget dansk ord for det, men ord som engagement, fordybelse og koncentration kommer tæt på.

flow og hjernen

Kigger vi på hjernen, sker der det, at den dybe koncentration og engagement belønnes med både dopamin og endorfiner, og det betyder, at du har en dejlig og meget behagelig følelse.

Du er fuldt og helt tilstede lige nu og lige her, og det giver en meget intens glæde. 

Hvad skal der til?​

Der nogle krav, der skal være opfyldt, for at du kan komme i flow: ​

  • Du skal være tilpas udfordret. 

Det du laver, må med andre ord hverken være for svært eller for let. Det skal være præcis så udfordrende, at du skal bruge hele din opmærksomhed og hele din koncentration for at løse det. Men ikke så svært, at du ikke kan klare det. Og ikke så let, at du keder dig.

Tilbage til mig og min dans. Hvis jeg er en rutineret danser, så kommer jeg ikke i flow, hvis vi bare står og øver grundtrin hele tiden, og jeg kommer heller ikke i flow, hvis jeg er nybegynder, og vi får vist en vanvittig svær variation, jeg ikke har nogen chance for at klare. 

Der skal med andre ord være en balance mellem sværhedsgrad og evner​

flow - blance mellem sværhedsgrad og evner

​Efter Hans Henrik Knoop og Cisikzentmihalyi (Flow i hverdagen) 

  • Der skal være en indbygget mulighed for feedback.

Det vigtige her er, at du hele tiden skal have en føling med, om du er på rette vej. Om det går, som det skal. Det er ret vigtigt for, at du kan holde energien og blive ved med at bruge din fulde opmærksomhed.

Ved dans er det f.eks. ret nemt at mærke, om jeg er på rette vej. Træder jeg min partner over tæerne, ender jeg i umulige stillinger, eller glider dansen bare, som den skal. 

  • Uforstyrrethed

Du må ikke blive forstyrret/afbrudt under vejs. Det duer ikke hvis min mobiltelefon pludselig ringer midt i dansen, eller der måske kommer en ind for at give en længere besked. 

Det er vigtigt, at der er ro til, at du bare kan fordybe dig, og at der ikke er andet, der kræver din opmærksomhed. ​

Flow på arbejdet

Du kan selvfølgelig ligesom mig og min dans, gøre dit til, at du får f​lere flowoplevelser i din fritid. Men hvad med på arbejdet? Hvad kan du gøre der?

Det er klart, at der ligger en stor ledelsesmæssig opgave her. Blandt andet ved at give dig opgaver, der udfordrer dig på det rigtige niveau, ved at give dig feedback undervejs og ved at sørge for klare mål og rammer.

Noget der også er meget vigtig er, at sørge for at skaffe dig uforstyrret tid. Hvis du hele tiden bliver forstyrret/lader dig forstyrre af kolleger, telefoner, der ringer, mails, der tikker ind med det lille kendte "pling", så er det umuligt at komme i flow. ​ 

Måske har du et job, hvor det er en del af din jobbeskrivelse at være tilgængelig ​både fysisk og via telefon/mail, men det er alligevel vigtigt, at du tænker over, hvordan du kan skaffe dig selv uforstyrret tid i løbet af dagen.

Tid hvor du kan dykke ned i opgaverne, bare være, glemme tid og sted. Komme i flow.  

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.