Sådan arbejder jeg med søvnproblemer

Kan du andet end det, jeg selv kan læse mig til på nettet?

Når søvnen driller
Det er nok et af de hyppigste spørgsmål, jeg får til mine gratis afklarende samtaler om søvnproblemer og mine søvncoachingforløb 


Og det kan jeg godt forstå. 


For der er mange måder at arbejde med dårlig søvn på, og de fleste med søvnproblemer har prøvet lidt af hvert. Mindfulness, diverse naturprodukter, skifte hovedpude, droppe kaffen, melatonin  ... osv. osv. Og oftest uden ret meget  effekt. 


Så derfor er spørgsmålet om, hvad det er, jeg kan og gør både forståeligt og vigtigt. Og derfor har jeg sat  mig ned og skrevet artiklen her. 


Her får du både det overordnede svar på, hvordan jeg arbejder, lidt om hvad der er vigtigt at tænke over, og et link til udtalelser fra nogle af dem, jeg allerede har hjulpet fra dårlig søvn og tilbage til masser af god nattesøvn. 


De tre trin, jeg overordnet arbejder ud fra, er: 

Nøglen til din dårlige søvn

Hvad videnskaber fortæller virker

Mine erfaringer fra klientarbejdeNøglen til din dårlig søvn

Når du prøver at Google dig frem til, hvad du skal gøre for at komme til at sove godt og nok igen, går det galt, fordi de svar, du finder, ikke tager udgangspunkt i præcis dit problem  Og fordi de fleste af de gode råd, du finder, ikke er nøglen til søvnen, men kun støtte til søvnen, og det får dig ikke i helt mål.  


For at finde det rigtige redskab til præcis dig er det nødvendigt at have viden om de mekanismer, der får "din hjerne til at falde i søvn" og hvad der kan gå galt  i hele den komplicerede proces.


Det finder vi frem til i fællesskab.

Med min viden om hjernen og søvnen, og din beskrivelse præcis dine problemer med dårlig søvn. Det giver alt sammen et godt udgangspunkt til at finde det helt rigtige redskab (eller de rigtige redskaber) Hvad siger videnskaben om dårlig søvn

Heldigvis bliver der forsket meget i søvn og søvnløshed, så vi ved en del om, hvad der faktisk virker på det område. 


F.eks. ved vi, at årsagen til dårlig søvn ofte handler om en forhøjet aktivitet i nervesystemet ved sengetid. Det gør det svært at falde i søvn  og er også tit en  medvirkende faktor til vågne perioder om natten. Derfor er det heller ikke overraskende, at stressreducerende tiltag af forskellig art også er vist at forbedre søvnen. Det er her at arbejdet med at få styr på alle tankerne også kommer ind i billedet. 


Det er vist i en række undersøgelser, at det, der samlet kaldes CBT-I, (cognitive behavioural therapy for insomnia) er effektiv behandling. Det er en samlebetegnelse for kognitiv terapi (tanker om søvnen), søvnhygiejne (alt det kan støtte søvnen som f.eks. ingen kaffe efter kl. 15, rart og ryddeligt soveværelse osv.) ændring af adfærd omkring sengetid og søvn som f.eks. kun at bruge senge til søvn og sex (og ikke til at se fjernsyn, læse, meditere osv), geare ned inden sengetid og stå op på samme tid hver morgen.  


Udover det, arbejder jeg også med specifikke redskaber til at få ro på tankerne, som også er vist i videnskabelige undersøgelser at virke. 


Alt dette er noget, jeg bruger i mit arbejde med søvnen. Ikke det hele hver gang. Men det der er relevant i forhold til hvad årsagen præcis er. 
Min "hands on" erfaring som søvncoach for 100vis af klienter med dårlig søvn

Jeg har arbejdet med dårlig søvn i mere end 10 år og har derfor masser af erfaring at trække på. Masser af "hands on" med vidt forskellige klienter. Og det er vigtigt. For selvom vi sammen finder årsagen til problemerne,  og selvom jeg tager udgangspunkt i, hvad videnskaben siger, så er det ikke nok til at komme i mål. 


Det har jeg i mine første år som søvncoach (desværre) erfaret mange gange. Så udover at finde ud af hvad årsagen til søvnproblemerne er, og bruge al min noget nørdende viden om hjernen og søvnen, så er det lige så  vigtigt at: 

  • Tage små skridt i den rigtige retning. Når der ikke er søvn nok i bagagen, er det ekstra svært at skabe forandringer i sin hverdag og ændre sine vaner. Så derfor er det vigtigt at tage det stille og roligt. Min erfaring er, at vil man for meget på en gang, så lykkes det ikke. 
  • Det er også vigtigt at få tilpasset handlingsplanen til den enkelte og den enkeltes hverdag. Det nytter f.eks. ikke at foreslå at klienten ikke må arbejde om aftenen, hvis det er det, der skal til for at hverdagen med små børn, hentning i institution osv. skal gå op i en højere enhed. Så skal der måske justeres på andre punkter som måske at indlægge en rolig stund mellem arbejde sengetid. Og hvis det sociale liv med middage og teaterture er vigtig for at trives, nytter det heller ikke at have helt faste sengetider på programmet. Så må vi sammen arbejde med, hvordan vi kan bøje lidt på reglerne. Livet skal jo også leves, mens man arbejder med sin søvn 🙂 
  • En af de mest almindelige fejltrin jeg møder, hos dem der selv har prøvet at arbejde med deres søvn er, at de alt for hurtigt giver op. Prøver redskaberne af i 2-3 dage og derefter dropper dem, hvis de ikke har effekt. Det er alt, alt  for hurtigt. Derfor er det vigtigt at have en søvncoach som mig med på sidelinjen, der kan holde dig på sporet og hjælpe dig op på hesten igen, hvis du falder ned. 
  • En sidste ting jeg arbejder med er motivationen. Når vi snakker sammen i telefonen og også til sessionerne, er motivationen i de fleste tilfælde høj, men når du f.eks. kommer frem til en sen nattetime, og der på handlingsplanen står, at du skal stå op, så kniber det forståeligt nok mere. Det er vigtigt at få italesat dette, få redskaber til at arbejde med motivationen og i det hele taget at få laver en plan, som kan holde. Også når det bliver svært. 

Vil du vide, hvad andre har siger om mine forløb?

Så er det nok lettest at hoppe op på den side, hvor mine klienter får ordet. 

Den finder du her. God fornøjelse 🙂 


Skal jeg også hjælpe dig tilbage til nattesøvnen?

Lad os starte med en snak


No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.