Kan du andet end det, jeg selv kan læse mig til på nettet?
Og det kan jeg godt forstå.
For der er mange måder at arbejde med dårlig søvn på, og de fleste med søvnproblemer har prøvet lidt af hvert. Mindfulness, diverse naturprodukter, skifte hovedpude, droppe kaffen, melatonin ... osv. osv. Og oftest uden ret meget effekt.
Så derfor er spørgsmålet om, hvad det er, jeg kan og gør både forståeligt og vigtigt. Og derfor har jeg sat mig ned og skrevet artiklen her.
Her får du både det overordnede svar på, hvordan jeg arbejder, lidt om hvad der er vigtigt at tænke over, og et link til udtalelser fra nogle af dem, jeg allerede har hjulpet fra dårlig søvn og tilbage til masser af god nattesøvn.
De tre trin, jeg overordnet arbejder ud fra, er:
Nøglen til din dårlige søvn
Hvad videnskaber fortæller virker
Mine erfaringer fra klientarbejde
Nøglen til din dårlig søvn
Når du prøver at Google dig frem til, hvad du skal gøre for at komme til at sove godt og nok igen, går det galt, fordi de svar, du finder, ikke tager udgangspunkt i præcis dit problem Og fordi de fleste af de gode råd, du finder, ikke er nøglen til søvnen, men kun støtte til søvnen, og det får dig ikke i helt mål.
For at finde det rigtige redskab til præcis dig er det nødvendigt at have viden om de mekanismer, der får "din hjerne til at falde i søvn" og hvad der kan gå galt i hele den komplicerede proces.
Det finder vi frem til i fællesskab.
Med min viden om hjernen og søvnen, og din beskrivelse præcis dine problemer med dårlig søvn. Det giver alt sammen et godt udgangspunkt til at finde det helt rigtige redskab (eller de rigtige redskaber)
Hvad siger videnskaben om dårlig søvn
Heldigvis bliver der forsket meget i søvn og søvnløshed, så vi ved en del om, hvad der faktisk virker på det område.
F.eks. ved vi, at årsagen til dårlig søvn ofte handler om en forhøjet aktivitet i nervesystemet ved sengetid. Det gør det svært at falde i søvn og er også tit en medvirkende faktor til vågne perioder om natten. Derfor er det heller ikke overraskende, at stressreducerende tiltag af forskellig art også er vist at forbedre søvnen. Det er her at arbejdet med at få styr på alle tankerne også kommer ind i billedet.
Det er vist i en række undersøgelser, at det, der samlet kaldes CBT-I, (cognitive behavioural therapy for insomnia) er effektiv behandling. Det er en samlebetegnelse for kognitiv terapi (tanker om søvnen), søvnhygiejne (alt det kan støtte søvnen som f.eks. ingen kaffe efter kl. 15, rart og ryddeligt soveværelse osv.) ændring af adfærd omkring sengetid og søvn som f.eks. kun at bruge senge til søvn og sex (og ikke til at se fjernsyn, læse, meditere osv), geare ned inden sengetid og stå op på samme tid hver morgen.
Udover det, arbejder jeg også med specifikke redskaber til at få ro på tankerne, som også er vist i videnskabelige undersøgelser at virke.
Alt dette er noget, jeg bruger i mit arbejde med søvnen. Ikke det hele hver gang. Men det der er relevant i forhold til hvad årsagen præcis er.
Jeg har arbejdet med dårlig søvn i mere end 10 år og har derfor masser af erfaring at trække på. Masser af "hands on" med vidt forskellige klienter. Og det er vigtigt. For selvom vi sammen finder årsagen til problemerne, og selvom jeg tager udgangspunkt i, hvad videnskaben siger, så er det ikke nok til at komme i mål.
Det har jeg i mine første år som søvncoach (desværre) erfaret mange gange. Så udover at finde ud af hvad årsagen til søvnproblemerne er, og bruge al min noget nørdende viden om hjernen og søvnen, så er det lige så vigtigt at:
Vil du vide, hvad andre har siger om mine forløb?
Så er det nok lettest at hoppe op på den side, hvor mine klienter får ordet.
Den finder du her. God fornøjelse 🙂
Lad os starte med en snak
Søvnspecialist og foredragsholder
Certificeret life, business og stresscoach – egen praksis siden 2006
Totum Kropsterapeut
No comments yet.