Om vejrtrækning, stress og vagusnerven

Hver dag er 35.000 danskere sygemeldt med stress

Skræmmende tal.

Og vi kender nok alle sammen nogen, der er ramt. Eller som er på vej den gale retning. Sandsynligvis kan du også selv en gang i mellem mærke, at presset stiger mere end godt er. 

Det kan der være mange årsager til. Men men lad os lige for nu, bare tage et kig ind i hjernen for at se, hvad årsagen er og på den måde også finde ud af, hvad du kan gøre i din dagligdag, der kan hjælpe dig i den rigtige retning. 

Billede: Credit to BD Hypno Plus

https://www.briandcruzhypnoplus.com/

Jeg kan godt afsløre, at det handler om din vejrtrækning.

Men det kommer jeg tilbage til.

Lad os først se lidt mere på hjernen og hvorfor det går så galt. 

I alt sin enkelthed handler det om at din hjerne slet ikke er designet til den verden, vi lever i. 

Din hjerne har gennemgået en 500 millioner år lang udvikling og i størstedelen af den tid har det overordnede formål kun været en ting  - overlevelse, så arten kunne fortsætte.  Der har  været tre ting, der har været vigtige 1. mad 2.sex 3.magt. Punktum. 

Det er den gamle del af vores hjerne, og den fylder stadig meget - også i din og min hverdag.

 Lige så snart vi bliver pressede af for meget arbejde, forandringer, dit, dat og dut vi skal nå, konflikter med kolleger, følelsen af ikke at have tid til det vigtigste (måske familien, patienterne, beboerne, medarbejderne) osv osv. så vil den gamle del af vores hjerne tage over. 

Det betyder helt kort fortalt, at hjernen sætter en stressreaktion i gang. 

Amygdala, det sympatiske nervesystem og din vejrtrækning

En lille samling af hjerneceller blæser til alarm.

Det er amygdala.  Den er aktiv i alle situationer, der kan udgøre en trussel for dig.

Det sker både i helt konkrete situationer, hvor f.eks. en bil kommer farende rundt om hjørne og er ved at køre dig ned, men også i situationer, vi nok alle sammen kender, hvor vi f.eks. møder på arbejdet til sygemeldinger og får et sug i maven over hvordan vi skal nå det hele.

I begge tilfælde bimler amygdala med alarmklokkerne og sætter "bare for en sikkerhedsskyld" en reaktion igang. Blandt andet skrues der op for dit sympatiske nervesystem. 

Når du er i den tilstand, kører hjernen på autopilot. Det handler om overlevelse, og du har ikke længere adgang til at tage bevidste, velovervejede beslutninger. 

Det sympatiske nervesystem, er den del af nervesystemet, der gør dig klar til kamp eller flugt. 

Det medfører mange forskellige reaktioner i kroppen blandt andet bliver din vejrtrækning hurtig, overfladisk og foregår næsten kun helt oppe i brystkassen. 

Du kan jo prøve, næste gang du føler presset stige, lige at lægge en hånd på brystkassen og en hånd på maven og tjekke din egen vejrtrækning. 

Du kan snyde din krop

Den viden kan du bruge aktivt. 

Du kan nemlig snyde din krop væk fra det sympastiske nervesystem og over på lige præcis det modsatte system.

Nemlig "ro-hvile" systemet. Det parasympatiske nerversystem

Den gamle hjernes respons er ikke hensigtsmæssig - du har brug for noget helt andet. Du har brug for roen. Du har brug for igen at kunne tage bevidste, rationelle, fornuftige beslutninger. 

Og alt det kan du gøre, simpelthen ved hjælp af din vejrtrækning. 

Vagusnerven og dit åndedræt

Vagusnerven er vigtig i den sammenhæng. 

Det er en af de 10 hjernenerver og den længste nerve i kroppen. Den forbinder hjernen med en række vigtige organer, og styrer blandet andet din fordøjelse, din hjerte rytme OG din vejrtrækning. 

Jo mere aktivitet, der er i vagusnerven jo hurtigere slapper kroppen af og høj aktivitet i vagusnerven hænger også sammen med både postive følelser og også din psykiske sundhed. Så den er god at kende 🙂 

Du kan skrue op for aktiviteten i vagusnerven bl.a. ved at arbejde med dit åndedræt. Ved at gøre din verjtrækning dyb og rolig. Flytte den fra brystkassen til bughulen (altså det man normalt kalder "ned i maven).  

Træning giver ekstra bonus

Det lille trick med at tage dybe og rolige åndedræt virker med det sammen. Du vil kunne mærke en umiddelbar ro i kroppen og blive i stand til at se hele situationen, der presser dig lidt mere fra oven og derefter tage de gode beslutninger, der bringer dig videre. 

Men der er meget at hente, hvis du vil invester lidt mere. 

Hvis du øver dig i den beroligende vejrtrækning lidt mere systematisk, så har undersøgelser vist, at det kan reducere stress, styrke dit immunsystem, så du ikke så let bliver syg og også sænke dit blodtryk. 

Og en ekstra bonus:

Du  kan du træne din vejrtrækning mens du ligger i hængekøjen. Ikke dårligt. 

Kropsterapi, vejrtrækning og vagusnerven

Vejrtrækningen er så essentiel, at den altid her en plads, når du er til behandling hos mig. 

  • Jeg observerer, hvordan din vejrtrækning er lige nu og her
  • Jeg afspænder din åndedrætsmuskel diafragma, der er placeret lige under din ribbenskant, og som ofte er spændt, hvis du har været presset i en periode
  • Jeg afspænder din mave af samme årsag, og også fordi en spænding her kan give vagusnerven dårlige arbejdsbetingelser
  • Vi øver sammen den dybe, rolige vejrtrækning, så du kender følelsen og det derfor er lettere for dig at vende tilbage til den, når du har brug for det. 

Effekten kan du selv mærke med det sammen. Det er nemlig den dybe, rolige og frie vejrtrækning, der er med til at give den følelse af ro og "plads til mig" mange af mine klienter taler om efter behandlingen. 

Effekten kan også ses. For når jeg afslutter behandlingen, kan jeg hos de fleste se, at åndedrættet har ændret sig. At det netop er blevet frit og roligt og ikke længere foregår i brystkassen med dybt i maven. 

Det er det bedste udgangspunkt du kan give dig selv for igen at skabe en bedre balance i din hverdag. Et lille men vigtigt skridt i den rigtige retning væk fra pres og stress og hen mod et liv med flere bevidste valg, ro og nærvær. 

Din vejrtræning er meget mere powerfuld, end du tror

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.