Om gode venner, lykke og parforhold

gode venner

Det er måske en torsdag aften, og du gider egentlig ikke. Det har været en hård uge, du er træt, det er koldt uden for, men nu har du jo lovet det. At mødes med et par venner her i aften. Og da du er hjemme igen er trætheden glemt. Det er faktisk næsten som om, der er kommet ny energi ind på kontoen. I har grinet, I har delt stort og småt, I har lyttet og været der for hinanden. Så meget bedre end en aften på sofaen med fjernbetjeningen i hånden.

Gode venner betyder uendelig meget for vores trivsel, glæde, hverdagsnydelse.

Jeg ved det godt, du ved det sikkert også godt og den positive psykologi ved det så sandelig også godt. Hvis du er i tvivl kan du jo prøve at tænke over dit eget liv – hvornår grinede du sidst højt, hvornår følte du sidst en ubeskrivelig glæde og hvornår følte du en dyb mening, med det du gjorde. Højst sandsynlig fandt det alle sammen sted sammen med andre mennesker / gode venner.

Martin Seligmann, en af de største bidragsydere til den positive psykologi, skriver ligefrem i sin bog ”At lykkes” at ”andre mennesker er den bedst modgift mod nedture i livet og den bedste enkeltmedicin for pålidelige opturer”. Atlså at gode venner er et must for din trivsel i dagligdagen.

For lige at sætte trumf på kan jeg tilføje, at der også er gode solide undersøgelser, der viser, at du er bedre til at håndtere stress, har bedre immunforsvar og lever længere, når du har et godt og stærkt netværk.

Gode venner og lykke i dit liv

 MINE BEDSTE RÅD TIL DIG OM VENSKABER OG PARFORHOLD

  • Beslut dig. Jeg har selv valgt venskaber som et af mine fokusområde , og bare det gør, at jeg har det højt oppe i min bevidsthed og prioriterer det i min hverdag på en helt anden måde
  •  Vælg at være sammen med de af dine venner, der løfter dig og giver dig energi. Dem der er med til at hæve din grundstemning frem for det modsatte. Sæt dig ned – lige nu – og lav din liste.
  • Vær til stede, opmærksom og bekræftende, når du er sammen med dine venner. Vov at åbne dig og dele ud af dine tanker og følelser.
  • Skab traditioner, der gør, at du mødes med dine venner. Jeg hørte forleden en veninde fortælle, at hendes mor lige har holdt 30 års jubilæum i deres madklub! Jeg har også venner, der har en herrebadmintonklub, hvor de mødes hver onsdag nok så meget for ”tredje halvleg” og julefrokosten.  Så skab rammerne om jeres venskab.
  •  Invester i dit parforhold. John Gottmann, ægteskabsforsker og psykolog, har videofilmet ægtepar og kan ud fra sine observationer med over 90% nøjagtighed forudsige, hvilke par der bliver sammen, og hvilke par der bliver skilt. Her kommer 3 af hans gode råd til et succesfuldt parforhold:

Tid til at tale sammen. Beslut dig for, at I skal bruge mere tid til at tale sammen. Det kræver sikkert opfindsomhed, hvis I har små børn, men find et tidspunkt, hvor I begge kan være nærværende. Også her kan du laver rammer/ritualer for jeres tid sammen. Ja, det kræver prioritering, men tænk på hvad et godt parforhold betyder for dig selv, dine børn og også dit arbejde.

Lykkelige parforhold kan i forskning kendes på at positive og negative udtryk er fordelt i forholdet 5:1. Det betyder i praksis, at for hver negativ ting, der bliver sagt, skal der 5 positive til for at ”opveje” det. Så du kan helt konkret arbejde med at udtrykke taknemmelighed, anerkendelse og kærlighed.

Håndter konflikter. En deltager på en af mine workshops fortalte, at når konen og ham var uvenner over et eller andet, så gik der som regel et par dage, og så tænkte han ”nu gider jeg ikke være sur mere”, og derefter gjorde han det, der skal til, for at de blev gode venner igen. Og, som han reflekterede sig frem til, det kunne jeg jo lige så godt have gjort på dag 1. Nemlig. Og det er præcis John Gottmans råd nummer 3 og en af de hemmeligheder, han fandt i sin forskning hos lykkelige par. Det at gøre små ting midt i et skænderi, som dæmper den negative stemning. Lige at holde øjenkontakten, røre ved den anden med et ”det forstår jeg godt”. Jeg runder lige dette råd af med en af mine yndlingssætninger: “Det handler (måske) ikke om dig, men det starter med dig”

Gode venner

 

PS Hvis du vil læse mere om parforholdet og John Gottmans forskning, så er hans bog oversat til dansk og hedder “Syv gyldne regler for to, der lever sammen”. Du kan også læse mere i bogen ”Sådan bliver du lykkelig” af Sonja Lyubomirsky.

 

 

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.