Du har dem sikkert også i din vennekreds. Eller måske blandt dine kolleger.
De mennesker, der bare dræner dig for energi. Dem der gør dig i dårligt humør - smitter dig med deres tristhed, brok, negative fokus.
Og så er der de andre. Dem der gør dig glad. Dem, der giver dig ny energi, også selvom I taler om alvorlige og vigtige emner.
Man siger, at det gælder om at vælge sine venner med omhu - og det kan der være meget rigtigt i.
For gode venner og gode relationer i det hele tager er vigtige. Ikke bare for hvordan vi har det, når vi er sammen med dem, men også for vores trivsel generelt, vores overskud og såmænd vores helbred.
Gode venner er vigtigere, end du nok tror
En undersøgelse fra Harvard University, hvor man fulgte 700 mænd i 75 år (det er immervæk en god sjat - både deltagere og år) konkluderer, at de faktorer, der har betydning for både hvordan vi har det, OG hvor længe vi lever, ikke handler om store biler og penge og heller ikke om en pletfri lægejournal, men om noget helt andet.
Nemlig gode relationer.
De tre vigtigste konklusioner fra denne undersøgelse om bl.a. gode venner og relationer er:
Så det er en rigtigt god investering selv at tage ansvar og gøre det, du kan, for at værne om de gode relationer. Både til venner, kolleger og familie.
Det gælder hele vejen rundt - gode venner, kolleger og familie
Jeg hører så tit om det.
Både i de spørgsmål, der kommer ind i min brevkasse, og når jeg er ude og holde oplæg om trivsel. Dårligt samarbejde blandt kolleger. Og masser af familiekonflikter i hverdagen. Begge dele har store konsekvenser for både krop og sind. For både din trivsel i dagligdagen og altså også din sundhed på længere sigt.
Derfor er det så vigtigt, at du selv tager ansvar. Ikke går og venter på at din kollega, ven eller familiemedlem skal ændre sig, og alt skal blive godt igen.
Men selv tage ansvar.
Selv gøre hvad du kan, for at skabe og også vedligeholde de gode relationer. På den måde tager du ansvar for dit eget liv istedet for lægge det i hænderne på andre.
5 tips til gode venner og gode relationer - det, du selv kan gøre
Vær den ven, du gerne selv vil have
Prøv at være den ven, du selv gerne vil have. Den ven, der er glad og energigivende.
Øv dig i selv at være positiv. Det er kun en træningssag (ligesom det er at have et negativt fokus). Skru ned for brokken, for det negative, for "det er synd for mig" snakken. Det er ofte drænende at være sammen med mennesker, der sidder fast i offerrollen.
Smil lidt mere. Vær lidt mere hjælpsom. Vis lidt mere omsorg.
Vær en god lytter
Det kan være et hårdt job at lytte. Det kræver noget af dig. Du skal være opmærksom, nærværende, stille spørgsmål, så din ven/kollega får lysten (og modet) til at åbne sig. Men det er det hele værd.
I et studie med kronisk syge patienter, opnåede læge og sygeplejersker en meget bedre relation med deltagerne i studiet bare ved at lytte og simpelthen be' dem at uddybe deres fortælling.
Så stil spørgsmål, vis og sig højt, at du gerne vil høre mere, læn dig lidt frem og hav øjenkontakt for på den måde at vise din oprigtige interesse for dine gode venner.
Vis at du holder af dem
Giv komplimenter, ros og bemærk, når en er blevet klippet, fået nyt tøj osv.
Jeg læste fornyligt om en amerikansk radiovært, der i sit program sagde ud til sine lyttere "Du ser bare super godt ud i dag". Et øjeblik efter fik han en SMS fra en lytter, der skrev, at selvom hun godt vidste, der var 1000vis af andre, der hørte det samme, så fik det hende til at smile og føle sig godt tilpas.
Det viser noget om, hvor dejligt og vigtigt det er med komplimenter.
Så hold dig ikke tilbage. Fortæl dine venner og kolleger at du sætter pris på dem. At du er glad for jeres samarbejde og venskab.
Det samme gælder, når andre har succes. Glæd dig sammen med dem. Send en mail eller en SMS og fortæl dem, at du glæder dig på deres vegne. Jalousi og misundelse er gift for gode venskaber.
Vær nærværende
I en undersøgelse lod man to personer sidde overfor hinanden og snakke sammen. I det ene tilfælde havde den ene en mobiltelefon liggende på bordet foran sig og i det andet tilfælde en notesbog.
Selvom telefonen var slukket bedømte forsøgsdeltagerne den snak, de havde haft ,som dårligere, når telefonen frem for notesbogen lå på bordet.
Det handler om nærvær. Om bevidst at bytte skærmtid ud med mennesketid.
Så væk med telefon, computer og tablet, når du er sammen med andre mennesker. Den skal være helt ude af syne. Godt for både dig og dit forhold til den/dem, du er sammen med.
Del ud af dig selv
Vær åben og også klar til at dele ud af dig selv. Et godt venskab/kollegaskab er også at turde åbne sig og tale om det, der er svært.
Vær god til at be' om hjælp, når du har brug for det.
Det styrker venskabet at være der for hinanden. At give en hjælpende hånd. Det gør både den, der be'r om hjælp glad og også den, der giver hjælpen. Ren win-win 🙂
Det er ikke så svært
Så det med at have et liv med gode venner og gode relationer i det hele tager, er ikke så svært. Ja, det kræver en indsats, men som du kan se af de 5 punkter, er det ikke så meget du skal investere. Mest af alt kræver det fokus.
Og der er rigtigt meget at vinde!
Søvnspecialist og foredragsholder
Certificeret life, business og stresscoach – egen praksis siden 2006
Totum Kropsterapeut
No comments yet.