Hvordan kan jeg få min bror til at åbne sig?

Et brevkassespørgsmål, de handler om kommunikation. 

Kære Helle Bentzen

Tak for dine dejlige nyhedsmails, som giver en skøn inspiration til hverdagen. 

Jeg er i et dilemma, som jeg håber, du kan hjælpe mig med. 

Jeg har tre søskende - 2 brødre og 1 søster. Siden min mors død i 2015, fik jeg arrangeret en middag for os alle sammen i 2016. Herefter har der slet ikke været kontakt nogen kontakt til mine søskende. 

Mine ene bror besøger jeg hver søndag. I søndags havde jeg inviteret ham på middag og kaffe, hvor vi havde en hyggelig dag. Jeg savner bare utroligt meget, at han også kunne kommer med nogle input til hverdagen, når vi sådan sidder og snakker. 

Men desværre er det sådan, at han for det meste bare tier og samtykker, når jeg enten kommer med forslag til at invitere mine andre søskende eller bare stiller ham spørgsmål. I det hele taget fornemmer jeg, at han er en meget lukket person. 

Har du et godt forslag til, hvordan jeg får denne bror til at åbne sig? 

Med venlig hilsen

Jørgen

(spørgsmålet er redigeret af red. ) 

Kære Jørgen

Først tak for dit spørgsmål! Og dejligt at høre, at du er glad for mine nyhedsmails. Det betyder meget for mig! 

Jeg kan godt forstå, at det er vigtigt for dig at have det godt med dine søskende. Det er du ikke alene om. At have et godt og tæt forhold og en god kommunikation til både sin familie og venner er noget af det, alle undersøgelser indenfor den positive psykologi peger på, betyder allermest for, om vi har det godt og trives i vores hverdag. 

Kommunikation

Dit fokus betyder mere, end du måske lige tror

Jeg hæfter mig i din mail ved, at du skriver, at du og din bror havde en hyggelig dag sammen med middag og kaffe. Så jeg tænker, at i bund og grund kan du godt lide at være i din brors selskab. 

Det er bare det lille "men", at du godt kunne tænke dig, at han var mere åben, og at I havde en bedre kommunikation.  For dig kommer det ønske til at ligge som en forhindring for jeres samvær. Det kommer til at overskygge meget af det, der er godt, når I er sammen. For sådan fungerer vores hjerner nemlig. Jeg plejer at sige "at verden er ikke som den er, men som du er" - med andre ord - det, du har fokus på, kommer til at fylde. 

Dit ønske om mere kommunikation

Når du har et ønske om, at han er mere åben, at han deltager mere i samtalen, bidrager til jeres kommunikation osv. så er det det, der fylder hos dig, og det kommer til at fylde uhensigtsmæssigt meget. 

Alt det positive, der er ved din bror og den måde I er sammen på, kommer til at træde i baggrund fordi jeres kommunikation ikke fungere. 

Fokus på det positive

Derfor er mit første råd til dig, at du skal tænke over, hvad du godt kan lide ved din bror. Hvad er det, han indeholder, hvad er det, han har af dejlige sider, hvad er det, der gør, at I hygger jer, når I er sammen. Sæt dig gerne med en god kop kaffe og skriv en liste. Tænk godt over det, og lad det fylde.

Næste gang du skal være sammen med din bror, så læs listen igennem lige inden han kommer. 

Den vigtige kommunikation

Når der er noget, vi gerne vil have er på en anden måde, er det altid en god ide at bede om det. Så mit spørgsmål til dig er, om du har sagt til din bror, at du savner hans input till jeres kommunikation?

Ofte tror vi at andre mennesker er tankelæsere - at det da må være indlysende, hvad vi gerne vil have. Men ingen af os er tankelæsere 🙂 så hvis der er noget, vi gerne vil have, så må vi vove at åben munden, og bede om det. 

Det giver ingen garanti for, at vi får det, som vi gerne vil have det, men chancerne er noget større 😉 

Du kunne f.eks. sige noget i retning af " Du skal vide at jeg  sætter utroligt meget pris på vores hyggelige middage. Jeg oplever dog tit, at det er mig, der snakker mest, så jeg kunne rigtigt godt tænke mig lidt mere input fra din side, så jeg også ved, hvad din mening er. Det vil virkelig gøre mig glad" 

Accept af forskelligehed 

Jeg tror også, det vil være en god ide, at acceptere at din bror bare er en lukket person. Det gør ingen af jer forkerte. Hverken ham eller dig. Bare forskellige. 

Du kan prøve at blive bedre til at spørge ind til ham. Brug spørgsmål, han ikke bare kan svare ja eller nej til, og giv ham tid til at tænke og svare. Øv dig i at holde en god lang pause efter dit spørgsmål. Det kan være svært, men prøv at se hvad der sker. Hvis din bror er en mere introvert person,  end du er, hvad alt tyder på, så vil han også skulle bruge tid til at tænke sig om, finde ud af hvad han mener, og derefter sige det højt. Det kræver tid. 

En sidste ting kunne være at tage på ture sammen i stedet for "kun" at spise middag sammen. Tænk over hvad din bror interesserer sig for og tag så ud op oplev det sammen. Måske en tur i skoven, teater, fisketur, veteranbiler eller hvad du nu kan finde på. Det er ofte nemmere at få en samtale i gang, når man på den måde får nogen fælles oplevelser. 

Jeg håber meget at rådene her kan hjælpe dig, så du kan få et endnu bedre forhold til din bror. 

De bedste hilsner

Helle 


No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.