Brokkeri er skadeligt – og det smitter

Jeg tror, jeg er stødt på det på alle de arbejdspladser, jeg har været på. Brokkeri.

Den negative snak uden handling. Trangen til at brokke sig og sige alt det, vi er utilfredse med, uden at gøre noget ved det. Bare brokkeri til kollegaen, konen, manden, kæresten, vennen – hvem der nu gider høre på det. Jeg tror, vi alle sammen kender det.

Men det er ikke uden omkostninger. Hverken for os selv eller for trivslen på arbejdspladsen.

Brokkeri smitter

Brokkeri smitter

Der er lavet mange undersøgelser, der viser, at dårlig omgangstone som brokkeri smitter. I en undersøgelse fulgte man 90 studerende, mens de trænede forhandlingsteknik. Dem, der bedømte deres første partner i øvelserne  som uhøflige, havde større sandsynlighed for selv at være uhøflige ved næste øvelse.

Effekten blev ved med at være der, selvom der gik helt op til en uge mellem første og anden runde. Med andre ord smitter negativitet.

I et andet studie fandt man, at det, at være udsat for en dårlig omgangstone, ansporer hjernen til at være mere opmærksom på negativt snak og brokkeri. Din hjerne bliver altså god til at kigge efter og lægge mærke til det negative. En negativ spiral.

Omgangstonen skal tages alvorligt

På alt for mange arbejdspladser er man alt for large med brokkeri og dårlig omgangstone. Alt for meget bliver tilladt. Linen er for lang. Undersøgelserne viser, hvor skadeligt det er, hvor hurtigt det smitter med bare een brokkerøv i afdelingen, og min erfaring siger det sammen.

Jeg hører det på næsten alle mine kurser om trivsel. Om hvordan mange er trætte af den negative tone, og samtidig synes, det er svært at stoppe den. Det sluger vores energi, motivation, overskud, arbejdsglæde.

Hvorfor brokker vi os?

Det kan der være mange årsager til. For det første er brok en måde at komme af med sine frustrationer på, og det kan være nødvendigt nogen gange. Det kan skabe en mulighed for at få fokus på det, der ikke fungerer og kan ligefrem virke som springbræt til at få handlet. Gjort noget ved sin frustration. Men det kræver selvfølgelig, at man ikke falder i brokgryden og bliver der.

Desværre er det også sådan, at der er en klar sammenhæng mellem brok og stress. Og på mange arbejdspladser er der netop et meget højt stressniveau, og det har en række uheldige virkninger blandt andet på din tendens til brokkeri.

Jo flere mere pressede og stressede vi er, jo mere har vi fokus på problemener, jo sværere har vi ved at bruge vores vores evne til logisk tænkning og altså til at få gjort noget ved problemerne. Hjernen skruer ned for den evne og skruer istedet op for den del af hjernen, der handler om angst, frygt og i sidste ende overlevelse. Du får fokus på problemer og ikke på løsninger.

Der er heller ikke nogen tvivl om at brokkeri i den grad skaber fællesskabfølelse.

Brokkeri

Vi vil gerne være en del af flokken og det kan, i første omgang, føles skønt at brokker sig sammen med kollegerne om f.eks. ledelsen.

Vi mennesker vil nemlig for alt i verden være en del af fællesskabet. Det er vigtigere for os end næsten alt andet. Det er bygget ind i vores DNA, og det var et af de vigtigste redskaber, når det gjaldt overlevelse, for vore forfædre. Så vi vil gerne, meget gerne, være med i gruppen.

Brok er som flødeskumskager

Brok er som flødeskumskager

hørte jeg engang en sige. En smager godt, to begynder at blive kvalmende og det er direkte usundt at leve af dem.

Brokkeri er skadelig.

For dig og din trivsel, for jeres samarbejde og arbejdsglæde og også for resultatet af de opgaver I løser.

 

 

Hvad kan du gøre for at stoppe brokkeri?

Prøv først at mærke efter og blive bevidst om, hvad brokkeriet gør ved dig selv.Hvilken følelse, det giver dig. Prøv efter en gang brokkeri med kollegerne at lægge mærke til dit eget humør og også din energi. Det er som regel ikke i sådanne situationer, du går tilbage til din arbejdsplads med højt humør og er super effektiv.

Der er 3 ting du kan gøre:

BrokkeriSkab handling. 

Det er ok at få luft. Det kan vi alle have brug for. Så lyt og giv den anden mulighed for at komme af med det. Nu er det, du skal stoppe den videre brok. Ikke hoppe med på vognen, men istedet for spørge, hvad I kan gøre for at løse problemet.

 

Brokkeri

Vær selv positiv

Istedet for at være med til at dykke ned i problemerne og blive hængende her, så vær anerkendene, fremadrettet og positiv.

Sig, at du godt kan forstå den andens frustrationer over f.eks. at afdelingsmøderne er dårlige og spild af tid, spørg ind til hvordan jeres møder skal være for at være gode og effektive, og hjælp derfra hinanden med at skabe forandring. Det positive fokus skaber ændringer i hjernen, der gør jer mere kreative og bedre til at løse problemer.

 

BrokkeriFlyt dig fysisk fra brokken

Husk på at brok smitter, så hvis du ikke kan stoppe brokken, så flyt dig. Lidt ligesom med passiv rygning. Sig højt til dine kolleger, at du godt kan forstå deres frustration, men at brokken dræner dig for energi, så du går lige en lille tur og får lidt luft. Ikke anklagende og surt, men med respekt og ligeværd.

 

Er der meget brokkeri på din arbejdsplads? 

Få den viden, der skaber forandring

Det koster meget på effektiviteten,  på jeres trivsel og også for den enkeltes arbejdsglæde og livskvalitet i det hele taget, hvis  brokken tager overhånd.

Hvis I har brug for min hjælp til at ændre det mønster, så kontakt mig for et uforpligtende tilbud.

Skriv til mig på mail info@hellebentzen.dk eller fang mig på telefon 20 44 21 32

 

 

10 Responses to Brokkeri er skadeligt – og det smitter

 1. kim kristensen 12/12/2015 at 21:44 #

  det er gode råd de 3 men jeg har prøvet det gang på gang og bare fået at vid at jeg er nævenyttig og uforstående.så der skal mere til før kollegere er med på forståelse

  • Helle 13/12/2015 at 17:07 #

   Hej Kim og tak for din kommentar. Hatten af for dig, fordi du i det mindste har prøvet. De fleste gør nemlig ingenting, men hopper bare med på brokvognen. Selvom du vælger at sige fra, er der desværre ingen garanti for at kollegerne vælger at lytte, stoppe brokken og gøre noget ved det, de er utilfredse med. Men for din egen skyld, skal du alligevel fortsætte med at være positiv, anerkendende og også flytte dig fra brokken, så dine kollegers brok får så lille indflydelse på dig, dit humør og din energi som muligt. Held og lykke med at holde brokken på afstand!

 2. lasse 14/12/2015 at 13:11 #

  når man arbejder på en arbejdsplads hvor chefen ikke har ører, og ingen empati, men truer folkene med fyringer. Er det så ikke den normale reaktion!

 3. Helle 14/12/2015 at 21:00 #

  Puha – det lyder godt nok ikke som et rart sted at være! Og jo, kan godt forstå, at man i sådan en situation har brug for at få luft en gang i mellem. Er der reelt ikke noget I kan gøre? Tillidsmanden? Eller en chef et trin højere oppe? Blive bedre til at bruge hinanden kollegerne imellem? Måske har I allerede prøvet alt. Vigtigt er det under alle omstændigheder at passe på at alt ikke bliver negativt. Prøv så godt I kan at støtte hinanden i også at lægge mærke til det positive – det der rent faktisk er godt, som I gør godt, som I godt kan lide trods alt. Ved godt det er svært, men for jeres egen skyld. Håber I finder en løsning!!

 4. Mette 15/12/2015 at 18:56 #

  Det er nogle rigtige gode råd – især den med at skabe handling, synes jeg lyder som en god måde at forsøge at komme brokkeri til livs. Jeg er selv i et arbejdsmiljø, med rigtig meget brok og selvom det virkelig dræner mig for energi, at høre på brok, så ryger jeg også selv med på vognen og det irriterer mig, for der kommer intet positivt ud af at sidde en flok og overgå hinandens brok. Men det er en supersvær vane at ændre, for jeg tror i manges tilfælde er det en dårlig vane/skik at brokke sig – det har det i hvert fald, været for mit eget vedkommende.
  Jeg oplever det kan være svært at være mønsterbryderen og er også både blevet kaldt chefens højre hånd og jubelidiot, fordi jeg forsøgte at se tingene fra andre end vores egen side. Man kan være uenig og utilfreds, men de ting man ikke kan ændre noget ved alligevel, må man acceptere i stedet for at blive ved med at brokke sig igen og igen. Men kan man handle – ja så er det om at gøre det. Synes bare det er så hulens svært – det er meget nemmere bare at brokke sig :o)

  • Helle 17/12/2015 at 08:43 #

   Forstår dig så godt Mette. Og ved godt at det ser både nemt og rigtigt ud på papiret, men virkeligheden er bare en anden. Det er svært – virkelig svært – ikke at gøre som de andre. Bare brokke sig. Artiklen her er blevet læst af langt over 20.000 mennesker. Det peger på hvor stort et problem det er. Og jo mere presset du er, jo lettere er det bare at gøre som de andre. Samtidig, som jeg skriver i artiklen, er det med gerne at ville være en del af fællesskabet så stærk en drivkraft for os, at vi er villige til at gå på kompromis med meget at det, vi egentlig synes er det rigtige at gøre. Men øvelse gør mester – det gælder om at holde fokus og gøre det, der føles rigtigt.

 5. Ulrik 16/12/2015 at 19:30 #

  hvis der nu er en grund til “brokkeriet” f. eks forringede arbejdsvilkår eller manglende sikkerhed eller skjulte forværringer af gældende akkorder eller tillæg …
  Så er det altså rigtig dårligt at vende ryggen tilog sige dit problem dræner mig jeg orker ikke dit brok – Tværtimod er det solidaritet og en kanalisering af utilfredsheden der er brug for – det andet løser intet men svarer til at pisse i bukserne for at holde varmen – Solidaritet er at holde sammen

  • Helle 17/12/2015 at 08:49 #

   Jeg er faktisk enig med dig Ulrik. Meget enig.I langt de fleste tilfælde er der en god grund til brokkeriet og mit budskab til ledere rundt om i de virksomheder, hvor jeg underviser, er også at lytte til brokken og gøre noget ved det, medarbejderne taler om er problemer. Fra medarbejder siden er det vigtigt, som du også skriver, at holde sammen. Jeg er slet ikke fortaler for at “jeg orker ikke dit brok” – det er vigtigt at lytte. Men min pointe er at det ikke skal stoppe der. Det er vigtigt, at I som medarbejdere står sammen og får gjort noget ved det, der er problemet. Brok alene gør ikke noget godt (ud over at det kan være godt en gang i mellem at få luft) – der skal handling til og det der det, kollegerne skal hjælpe hinanden med.

 6. Rolf 19/12/2015 at 23:48 #

  Brok kan også give rum til refleksion!

  • Helle 20/12/2015 at 08:58 #

   Ja 🙂 – og det er den positive side ved brok. At det er et tegn på, at der er noget her, der ikke fungerer. Problemet er, at mange stopper ved brokken og ikke når til refleksionen. De kommer ikke videre end til at brokke sig, til en masse negativ snak og en masse negative følelser. Men det brokken OGSÅ kan, er jo netop som du skriver at sætte fokus på problemerne, skabe rum til refleksion og handling. Når det sker, er brok kun af det gode.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.