Hvad er tankemylder?

Hvad er tankemylder?Svaret til spørgsmålet “Hvad er tankemylder” giver næsten sig selv.

Et mylder af tanker ofte uden hoved og hale. Masser af tanker, der kommer hulter til bulter oven i hinanden.

Du kender det sikkert godt; det gør de fleste nemlig. Og oftest lige når du tror, du skal sove, eller klokken alt for tidligt om morgenen, hvor du pludselig vågner. Så er det tankerne kommer buldrende. Tankerne om, hvordan det hele nu skal gå, hvorfor det her nu skete  for netop dig, om du har husket ……. osv. osv.

Det, der er det alt overskyggende problem med tankemylderet, er, at du ikke kan stoppe det igen, Det føles, som om du har mistet kontrollen, og at tankerne  bare har deres eget liv, og holder dig vågen i timevis.

Hvad er tankemylder og hvorfor opstår det?

Vi tænker rigtigt mange tanker i løbet af en dag. Nogen forskere siger 60 -90.000, og de peger samtidig på, at det er de samme tanker vi tænker igen og igen.  Tanker, der kører i ring, og som vi bliver ved med at vende tilbage til. Nogen gange altså så meget, at det forhindrer os i at sove.

Det er ikke fordi, der er noget galt i at tænke over tingene. Det er en evne mennesket har, fordi vores hjernen gerne vil forstå og skabe mening. Der,  hvor det bliver til et problem, er, når vi tænker så meget over tingene, at vi ikke kan slippe det igen. Når det tager overhånd og og fylder, også når vi egentlig helt vil have ro.

En af de hyppigste årsager til, at vores grublen tager overhånd, er, at vi er for pressede og måske også stressede. Niveauet af stresshormoner er for højt.

Hvad er tankemylder?Det gør, at vores logiske tænkning og evne til problemløsning sættes på vågeblus, og en anden del af hjernen tager over. En, der er styret af overlevelse, angst, frygt, kamp og flugt.

Det betyder, at du altså ikke er så god, som du plejer, til at finde løsninger og stoppe kaskaderne af de negative tanker med din normalt veludviklende logiske sans.

 

Istedet for kører du ud af en tangent, som du normalt kan se er helt urealistisk.

Det er fuldstændig det samme, der sker, når du skal til at sove og tankemylderet melder sig på banen. Der sker nemlig det samme i hjernen. Dine frontallapper, der bl.a. står for din evne til logisk tænkning, går på vågeblus, og den anden del af hjernen tager over. Den bedste grobund for tankemylder.

Hvad er tankemylder – det vigtigste du skal vide

Det vigtigste, du skal vide, er, at det er et tegn på, at der er noget, der ikke er, som det skal være i din hverdag. Noget, der bekymrer dig. Noget, der presser og stresser dig. Noget, du skal have gjort noget ved.

Mit bedste råd til dig

Mit bedste råd til dig er at tage det alvorligt. At få kigget på årsagen og på den måde både få din vigtige nattesøvn tilbage og få skruet ned for stressen i dit liv.

Hvis du gerne vil have mine råd til, hvad du kan gøre, så vil jeg anbefale dig at læse videre i min artikel om søvnproblemer, stress og tankemylder

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.