Spændingshovedpine – hvad gør jeg?

spædningshovedpine

Spændingshovedpine – ARGGG!!!

Det dunker i baghovedet, og du mærker det strammer og presser rundt om hovedet. Du ved, din dag bliver svær. Fordi hovedpinen stjæler dit overskud. Din energi.

Sandsynligheden for, at du har prøvet netop det, er ret stor. 80% af alle danskere har prøvet det og 10 % mindst 1 gang om ugen.

Det er meget.

Og alt for mange lever bare med det. Måske også dig?

Mange opfatter det, måske fordi det er så almindeligt, som noget ret banalt, man bare skal lære at leve med, eller som kan klares med en Panodil eller 2.

Men det er hverken nødvendigt eller rimeligt. Ikke rimeligt fordi det går ud over din hverdag, dit overskud både hjemme og på arbejdet og ikke nødvendigt, fordi der er så meget andet end lige piller, der kan hjælpe dig af med spændingshovedpine.

Men hvorfor får du spændingshovedpine?

Start med at læse om de 4 ting, jeg oplever, oftest er årsagen til spændingshovedpine.

Og når du har læst dem, så beslut dig for hvad dit første helt konkrete skridt skal være, for at du kan komme af med din hovedpine.

1) For mange timer foran computeren

arbejde og spændinger

Vi mennesker er bare ikke skabt til at sidde mange tider hver dag foran en computer. Oven i det kommer så vores mobiltelefon og tablet, som mange af os også har i hånden mange timer hver dag.

Hvis du er på jagt efter årsagen til din spændingshovedpine, så er det et godt sted at starte. 

Det vigtigt at vide, at det ikke kun er spændinger i nakke , der kan være årsagen.

Det kan også stamme fra muskelspændinger i skuldrene, ryg, arme  - alle steder der belastes ved for mange timer foran pc, tablet eller med mobiltelefonen i hånde. 

I alle tilfælde stråler det op i hovedet og du får hovedpine.

Hvad det præcist er, der giver smerterne, er ikke helt afklaret. Forskningens bedste bud lige nu er, at musklerne bliver irriterede, og den irritation forstærkes og opfattes i hjernen som hovedpine.

Prøv at holde små pauser i løbet af dagen, hvor du rejser dig op og strækker dig.

Du kan på nettet finde mange rigtigt gode små øvelser for netop nakke, skuldre og arme. 

   

2) Din holdning

Totum - Skolen for kropsterapi, hvor jeg har taget min uddannelse, har lavet en kort og fin video, der viser ,hvordan en dårlig holdning giver store problemer for dine nakkemuskler. Se videoen her.


3) Har du brug for pause?

Din hovedpine kan også afspejle en psykisk tilstand. F.eks. kan smerterne være kroppens signal om overbelastning, når du presser dig selv.

Pause

Når du er mere stresset end godt er, vil din krop ofte reagere med en spændingstilstand.

Det er ikke så mærkeligt, som det måske lyder. 

Du ved sikkert godt, at når du bliver presset, så har vi alle en tendens til at løfte skuldrene bare lille smule. En lille ekstra spænding, der meget let kan give hovedpine.

Hvis din hovedpine er din krops signal om, at du er stresset, skal du tage det alvorligt! og række hånden ud efter hjælp!

4) Er du god nok til at sige fra og sætte grænser?

Dine følelser påvirker din krop.

Og hvis du igen og igen sidder i en situation, hvor du ikke får handlet, sagt fra, sat grænser, så reagerer kroppen ofte med spændinger, der kan være årsagen til din hovedpine.

Så øv dig i at mærke efter og få sagt både dit ja og dit nej højt.


Hvad gør du ved din spændingshovedpine?

Mit bedste råd er at få kigget på dit stressniveau og at arbejde med  at få en bedre balance i din hverdag. Et højt stressniveau gør også, at du trækker vejret med muskler, der slet ikke er beregnet til det. De bliver derfor overbelastede og giver smerter. 

Sørg for at få sovet nok og få sovet godt. Langt de fleste mennesker har brug for 7-8 timers søvn hver nat og nyere undersøgelser viser, at rigtigt mange danskere får for lidt søvn. Det går ud over mange ting og kan altså også meget let give dig hovedpine.

Tænk også over, om der er noget, der presser dig i din hverdag. Hvad er det, der fylder? Hvad handler dine tanker om? Er det tankerne, der gør det svært for dig at sove?

En anden vigtig ting er de små pauser i løbet af dagen. Pauserne er gode til lige at flytte fokus fra hovedet og ned i kroppen. Mærke efter hvordan det står til. Hvad du har brug for. Mange af os er oppe i hovedet hele dagen, og det er først, når vi kommer hjem, at vi mærker spændingerne i kroppen, at vi er tørstige, at vi har drukket alt for meget kaffe osv.

Så husk dine pauser. Rejs dig fra skrivebordet, eller sæt dig et roligt sted, hvis du har et job, hvor du bevæger dig meget. Tag et par dybe vejrtrækninger og lyt efter, hvad din kloge krop siger til dig.

Spis når du er sulten, og mærk efter om du er tørstig.

De fleste af os har godt af at skrue op for hvor meget vand vi drikker.

Et godt råd er, at starte dagen med at drikke 1-2 store glas vand. Det er lang tid siden du har drukket, når du vågner om morgenen, så du har brug for at fylde på. Fortsæt dagen igennem f.eks. med at udskifte et par kopper kaffe med vand eller altid at drikke et glas vand samtidig med kaffen.

Motion er også godt. Det er ALTID godt at få bevægelse ind i sin hverdag.

Men mange, der har spændingshovedpine, er bange for at gå i gang med at motionere, af frygt for at hovedpinen skal blive trigget eller blive værre.  Det er forståeligt nok, men motion er godt.

Men det er vigtigt at du lytter til din krop og tager det stille og roligt og undgå hård motion.

En gåtur i skoven kan være et rigtigt godt valg. Du får bevæget dig, får frisk luft og mange undersøgelser har vist, at naturen har en rigtig god indflydelse på dit stressniveau og stressberedskab.

Prøv f.eks. i en periode at gå en tur hver aften. Hvis du ikke synes, du har tid, så er der måske noget fjernsyn, du godt kan undvære at se

spændingshovedpine

Kropsterapi og hovedpine

Du kan, udover de andre råd i artiklen her også få super godt hjælp af kropsterapi. Det er en meget effektiv måde at slippe de spændinger, der giver hovedpinen.

Behandlingen på briksen løsner effektivt op for de spændte muskler i f.eks. nakke og hals og arbejder samtidig med de bagvedliggende årsager til din hovedpine som f.eks. stress.

 Jeg arbejder også altid med åndedrættet og hjælper dig til igen at trække vejret dybt og langsom. Det overfladiske åndedræt, som du måske kender fra en hverdag med stress og pres, er ofte en stor medvirkende faktor til dine spændinger og din hovedpine. 

Jeg har med kropsterapi hjulpet mange af med deres hovedpine, og vil også gerne hjælpe dig.

Læs mere om kropsterapi og book din første tid her, så du selv kan mærke hvad kropsterapi er og kan. Hvis du skriver : NY i notefeltet , når du booker, får du 100 kr. i rabat på din første behandling. 


No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.