Din guide til mere overskud i hverdagen

Overskud i hverdagen

Overskud i hverdagen

Guiden med alt du har brug for at vide

Prøv kropsterapi hvis du mangler overskud

Kropsterapi er en fantastisk til at give dig overskuddet tilbage. Book din tid og få hjælp til at få det bedre nu.  

Overskud i hverdagen er der vist ingen tvivl om, at der er rigtigt, rigtigt mange, der godt kunne bruge mere af. Mere glæde, ro og nærvær. Være mindre utilfredshed, mindre sur, have mere tid til det vigtigste.

Men hvordan er det, at at du kommer dertil? Det er nemmere sagt end gjort.

Der er ingen endegyldig opskrift på, hvordan du kommer derhen. Og min vej til overskud i hverdagen er ikke nødvendigvis din vej, og din vej er nødvendigvis heller ikke min vej.

Det første skridt er at turde mærke efter. Mærke, at der er noget, der ikke er som det skal være. Og derefter dykke ned i følelsen og finde ud af hvad det mere præcist handler om.  Løningen er helt overordnet "fokus og små skridt"

En superguide om at komme væk fra pres, stress og utilfredshed og tilbage til overskuddet

Du kan også få din yndlingshverdag tilbage.

Jeg har selv fået det og har hjulpet mange klienter med at finde overskuddet igen  i de 15 år,  jeg har arbejdet som coach.

Al min viden har jeg samlet i guiden her. Den er fyldt med helt konkrete redskaber og  vigtig viden som f.eks.  viden om hjernen, om positiv psykologi, om tanker og om at tage ansvar.

Læs den hele fra start til slut, eller klik dig direkte videre til dit favoritemne her under:

Hvorfor er overskud blevet en mangelvare? 

Din hverdag er sikkert også travl. Vi lever i en tid, hvor rigtig mange har en presset hverdag og stress florerer som aldrig før. Hvorfor det er sådan, er der ikke noget entydigt svar på.


Men en del af forklaringen er, at vi har så mange muligheder. Vil så meget. Og ikke mindst hver dag konfronteres vi på de sociale medier med alt det, andre kan og gør (eller som vi tror de kan og gør). 

Der er mange muligheder og tilbud om underholdning, nyheder, oplevelser. Koncerter, teaterforestillinger, nye restauranter, undervisning, rejser, udvikling.


At have (for meget) fokus på "at huske at leve livet" har også en bagside

Alt det fylder hurtigt din hverdag op. For et meget brugt motto er at "vi skal jo huske at leve livet mens vi har det". Ikke gå glip af noget. Og der er i og for sig skønt og dejligt,


Men bagsiden af medaljen er, at din hverdag hurtigt bliver fyldt op med en masse, du ikke bevidst har taget stilling til, skal fylde. Om det lige præcis er det, der er det vigtigste for dig. Om det er det, der skaber mest værdi for dig. og om det er det, der vil give dig mere overskud og glæde i din hverdag.


For tiden er ikke uendelig. Der er stadig kun 24 timer i døgnet, og hvis du ikke stopper op og tager helt konkrete valg, men lader omgivelserne bestemme for dig, så tør jeg godt garantere, at de 24 timer, du har i døgnet, bliver fyldt mere eller mindre tilfældigt op.


Og så ryger overskuddet og erstattes af pres og måske stress.  

Mød Henrik

 - og et eksempel på at tage bevidste valg

Mere overskud med et aktivt valg

Jeg fulgte på et tidspunkt en lille butik med lækre ting og sager. Butikken hed Ö og ejeren Henrik. Jeg kender ham ikke privat, men altid hyggeligt at besøge butikken. 

Billedet her er en opdatering fra Ö's Facebookside.

Og jeg tager hatten af for Henrik. 

1) Han er fuldt bevidst om, hvad der er vigtigst for ham (omsætning i butikken eller børnehavefest) 2) Han tager ansvar og handler efter sin viden.

Og derfor tager Henrik, det valg, han gør. Lukker butikken tidligere og tager til sommerfest.  


Men kan man det?

Tja, valg har konsekvenser - men det har "ikke valg" også. 

Måske er der kunder, der er gået forgæves den dag, og ja, det koster på bundlinjen. Men tænk over, hvad et nej til datteren og til sommerfeste ville have kostet Henrik. 


Og tænk over hvad et nej til det, der er vigtigst for lige præcis dig, vil koste? Både lige nu og på den berømte lange bane.  

KROPSTERAPI HJÆLPER DIG TIL MERE OVERSKUD

Få hjælp til at mærke din krop igen. Til at mærke dine grænser og få ro på det overaktive nervesystem, der giver rastløsheden, de søvnløse nætter og alt det andet du mærker. 

De første tegn på

 at du mangler overskud i hverdagen

De første tegn, på at presset og måske også stressen har taget over, kan være mange forskellige. 

Men lad mig starte med at fortælle min egen historie. Den giver en god ide om, hvad du skal holde øje med. 

Når overskuddet mangler


"Det startede med ,at jeg pludselig fik travlt. Alt for travlt. Faktisk så travlt at jeg arbejdede 3 måneder (som i hver dag). Ikke sundt. Ikke den rigtige måde at gøre det på. Jeg om nogen burde vide bedre. Jeg, der har arbejdet med stress og trivsel i mange år og hjulpet så mange klienter med netop det. 


Det viser bare hvor svært det er at mærke efter, når først toget kører. For det kom bare snigende, og jeg vænnede mig stille og roligt til, at sådan var mit liv. Jeg kunne godt klare det, hvis jeg bare arbejdede lidt mere, og så lidt mere endnu. Skar det unødige væk og fokuserede. 


Og ja, det kunne jeg godt, men det havde bare nogle konsekvenser. 


Så jeg begyndte at droppe pauserne, spise frokost foran computeren, begyndte arbejdet lidt tidligere og at arbejde til lidt senere, tog mig selv i næsten at småløbe ned ad gangen, hvis jeg skulle tage en kopi.

Og oven i det skar jeg stille og roligt alt det væk, som ellers fyldte mig op som f.eks. cafebesøge med veninden, træningen, gåturen ved vandet osv. 


Bagefter kom søvnproblemerne, trætheden, tårerne over det mindste, sammen med bekymringerne, tvivlen på mig selv, og følelsen af at jeg var totalt magtesløs og ikke havde nogle valg"


 Kan du genkende bare noget af den historie? Måske står du midt i det lige nu? Så skal du vide, at der er en vej ud, og jo før du stoppe op og handler jo lettere er det komme tilbage til overskud i hverdagen igen. 

Nyttig hjerneviden når presset stiger

Måske sidder du og tænker, at det er mærkeligt, at jeg ikke bare stoppede op og fik gjort noget ved det manglende overskud. Det var jo tydeligt for alle, at der var noget galt. 


Jo mere presset du er, jo mindre overskud du har, jo sværere er det at gøre noget ved det. Det kender du sikkert godt. Det kan nogen gange føles, som om der ikke er noget valg.  Ændringer kræver overskud, og det er der meget lidt af i den situation. 


For at forstå det, skal der noget hjerneviden på bordet. 

Hjernen er din modspiller, når du mangler overskud

brug hjernen til overskud i hverdagen

Kigger man på hjernen i en hjernescanner i sådan en situation, kan man se at aktiviteten i den præfrontale cortex er nedsat.  

Det er den del af hjernen, vi blandt andet bruger til at tage de fornuftige og rationelle beslutninger, og den del kører altså på lavt blus, når du er presset. 


I stedet for bliver du i langt højere grad styret af følelser som angst, frygt, kamp og flugt. De følelser styres af en meget ældre og meget powerful del af hjernen.

Enhver tanke om forandring vil forstærke disse følelser, og du får ikke stoppet op og ændre noget som helst.

Det er også den mekanisme, der gør at andre, der kigger med fra sidelinjen, kan tænke, at det er super mærkelig at den mand/kone/kollega, de fra sidelinjen kan se er  presset,  ikke bare stopper op og og gør sådan og sådan. 

Få bevidstheden på banen og bryd den negativ spiral

Det, der skal til for at ændre den negative spiral, er, at du bliver bevidst om, at det er det her, der foregår. At du stopper op, og aktivt beslutter dig for at handle. Gør dig selv bevidst om, at selvfølgelig kan det være anderledes.

På den måde kan du få din rationelle del af hjernen på banen igen og tage ansvar. Du rejser dig så og sige fra offerstolen, hvor du helt ubevidst har siddet og ment, at det er de andre, der skal gøre noget, for at tingene kan ændres.

Så snart du går ind ad den dør – fra modstand til accept –  får du adgang til  den del af hjernen, der kan hjælpe dig med at forholde dig rationel til situationen og finde på løsninger.

Tag de små skridt, 

når utilfredsheden banker på 

Hvis du kan mærke en snert af utilfredshed med dig liv, en følelse af at du ikke har det overskud i hverdag, der skal til for at have det godt, så er det tid til at handle. 


Men pas på med ikke at skrue den helt store skinnende handlingsplan sammen. Hvis du gør det, er der en stor sandsynlighed for, at det hele hurtigt falder til jorden. At din hjerne går i alarmberedskab ved udsigten til de store forandringer, der skal til, og at du bliver handlingslammet. 


Dybt inden i hjernen er et område, der hedder Amygdala.

Amygdala scanner konstant, alt du møder på din vej og vurderer lynhurtigt, om der måske eventuelt skulle være fare på færde, og hvis svaret er ja, så  sættes så hele kroppens alarmberedskab i sving. 


Alt det her sker, hver gang du prøver at lave en stor forandring i dit liv.

 

Amygdala ser forandringen som noget, der kan true din overlevelse. Fordi 1) forandringer kræver energi, og din hjerne vil næste gøre hvad som helst for at spare den energi, der var knaphed på dengang din hjerne blev skabt. 


Og 2) fordi "man ved, hvad man har" . Forandringer kunne bringe dig et sted hen, hvor der potentielt er fare på færde.  Så derfor bliver din store forkromede plan om ændringer ikke til noget, og du falder tilbage til utilfredsheden og de gamle mønstre.  


Vejen til en hverdag med overskud er de små skridt

en hverdag med overskud

Hvis du vil ændre vaner, f.eks. mod mere overskud i hverdagen, så er det de små skridt, der virker. Bryd dit mål ned i små skridt. Tag dem stille og roligt i dit eget tempo. Det haster ikke, bare du overordnet bevæger dig i den rigtige retning - og husker at lægge mærke til, at du faktisk flytter dig!


Her får du en række af ideer til, hvad du kan gøre. Alle er små skridt i den rigtige retning og kan hjælpe dig til at få mere overskud i hverdage.


Læs dem igennem og vælg en eller to, du vil starte med. 

11 helt konkrete skridt

til mere overskud i hverdagen 

Sæt dig selv øverst.

Jeg har arbejdet meget med at tillade mig selv at bruge tid på mig selv. Acceptere at det er ok at tage tid til sig selv  - og ikke bare ok men helt og aldeles nødvendigt.

Jeg ved præcis, hvad jeg skal gøre for at lade mig selv op og finde oveskud i hverdagen - jeg har ligefrem en liste på min opslagstavle, og jeg bruger den flittigt. 

Jeg ved, at at det giver mig mere overskud, og at det også gør mig til en bedre kæreste, mor, ven, foredragsholder, coach. Det tager tid og energi at træne hjernen til ikke at synes, at det er egoistisk at sætte sig selv øverst, men det er så absolut det hele værd.

Prøv at tænke over hvordan du har det med at bruge tid på dig selv, og hvor tit du gør det. Du kan også lave en liste med ting, du ved, vil give dig energi at bruge tid på.

Husk pauserne. 

Selv helt små pauser på bare 20-30 sekunder gør dig mere effektiv og gør også, at du laver færre fejl. Stræk dig, gab, træk vejret.

Det er alt, der skal til.

Det er også en rigtig god ide at holde en lille pause en gang i timen. Hjernen kan kun arbejde effektivt i 90 minutter, så begynder du at blive ukoncentreret og miste fokus. Sæt en alarm på mobiltelefonen, så du husker det. Det er en meget enkel måde at få mere overskud på, 

Tag en beslutning og sæt tempoet ned. 

Du når alligevel ikke mere, når du skynder dig; øger bare dit stressniveau. Så øv dig i at gå i almindeligt tempo, tal i almindeligt tempo, arbejd i almindelig tempo

Verden er ikke som den er, men som du er.

Altså dit fokus og dine forventninger betyder meget, meget mere, end du måske lige tror.

 Så helt kort husk også at se alt det gode, der sker i din hverdag. Det er der nemlig. hvis du bare kigger efter det. Så læg mærke til det, tal om det, husk det.

 Når du gør det, får du også en bonus med i købet. 

Undersøgelser fra den positive psykologi har nemlig vist meget klart, at flere positive følelser gør, at du bliver bedre til at løse dine problemer. Du bliver simpelthen mere kreativ - får flere gode ideer. Du bliver også bedre til at lære nye, rumme andre mennesker og bedre til at klare forandringer.

 Ikke så dårligt 🙂

Prøv at kigge dine overspringshandlinger efter i sømmene.

Først og fremmest fordi det i den grad stjæler dit overskud. Du bruger nemlig rigtig meget tid og rigtig meget overskud på at tænker over det, du ikke gør, mens du ikke gør det.

At være fyldt med burde, tager i den grad dit overskud.

Lad være med at bruge din energi på det, du ikke har indflydelse på.

Det er spildt krudt.

Betragt det som et vilkår og giv så slip på din irritation og frustration.

I stedet for skal du arbejde med det, du selv kan gøre, for at bevare dit overskud på trods af travlheden. Fald ikke i den grøft med at andre skal gøre noget, for at du kan få det godt.

Hvad tænker du om dig selv?

I en stor del af tiden er vores tanker et helt andet sted,  end ved det vi laver lige nu.

Det, vi oftest bruger vores tanker til, er at tænke dårlige og negative historier om os selv. Hvorfor sagde jeg....., det kan jeg nok ikke, ..... nu gjorde jeg det igen , gad vide om jeg er god nok....

Vi er vores egne største kritikere, og for mig har det været noget af en aha oplevelse at få fokus på det. Tvivlen på mig selv har været noget af det, der har hold mig tilbage også med hensyn til at få mere overskud i hverdagen.

De næste par dage kan du, hvis du har lyst, have fokus på dine egne tanker om dig selv.

Hvis du oplever, at de ikke er særlig positive, så begynd med at lægge mærke til det og øv dig så i at skifte dem ud med noget mere positivt, tilgivende og selvkærligt. Som du ville gøre til din bedste veninde eller din søn/datter

Læg mærke til det positive


Det har virkelig gjort en forskel for mig. 

Noget så simpelt, som at blive bedre til at lægge mærke til alt det dejlige, sjove, skønne, smukke, der også er i mit liv. Småt og stort. En fugl der synger, et kærestekram, en blå himmel, en lækker kop kaffe, en ny kunde.

Den positive psykologi har vist det på smukkeste vis i massevis af undersøgelser, og det virker altså også i det virkelige liv. Stille og roligt er det blevet en vane for mig; jeg har ændret fokus og det giver bonus på overskuddet.

Prøv øvelsen med hver aften at skrive 3 gode ting ned, der er sket i løbet af dagen. Og skriv  også gerne ned hvorfor de skete. Altså at du så solnedgangen fordi du lettede dig fra sofaen og gik en aftentur, eller at du fik den dejlige stund med din søn  i børnehaven, fordi du var bevidst om at være 100% tilstede.

Jeg lover dig, at øvelsen her i den grad vil give dig overskud i hverdagen.

Drik mere vand

Din hjerne består af ca. 85% vand, og vand er essentielt for en optimal hjernefunktion.

 Hjernen har ingen mulighed for at opbevare vand, og mange hjernefunktioner er derfor meget sårbare for væskemangel. Der er lavet flere studier, der viser, at at selv mild dehydrering giver dårligt humør, træthed og hovedpine. Har du nogle af de tegn, kan det meget vel være, at du drikke for lidt vand i løbet af dagen.

Andre studier har vist, at det kun er meget let væskemangel, der skal til, for at påvirker os.

Mangler du bare 1% vand i kroppen, medfører det en 5% nedsættelse af dine kognitive evner altså din evne til bl.a. at tænke og løse problemer . Du kan læse mere om hvordan væskemangel påvirker hjernen og dit overskud her. 

Sover du nok?

Søvn er ligesom væske meget vigtigt for din evne til at tænke og løse problemer og for en hel del andre ting relateret til dit overskud i hverdagen. Hvis du ikke får sovet nok bare en enkelt nat, kan det måles på f.eks. din koncentrationsevne. 

Et vigtigt spørgsmål er selvfølgelig så, hvor meget du skal sove. En tommelfingerregel er 7½ time, men det er kun en tommelfingerregel. Der er nemlig store variationer på det område, så det er vigtigt, at du mærker efter, hvad meget søvn du har brug for.  

Pas bare på med at bilde dig selv ind, at du fungerer fint på 6 timers søvn. Det er kun sandheden for en meget lille procentdel. For langt de fleste ligger søvnbehovet på mellem 7 og 8 timer og det er altså den søvnlængde du skal gå efter, hvis du vil styrke dit overskud i hverdagen.

Hvis du har problemer med at sove, så hop hen på min guide om søvnproblemer. Der er masser af hjælp at hente

Få motion ind i dagligdagen

Og nej, du behøver ikke nødvendigvis løbe 10 km hver dag eller andet i samme boldgade.

 Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt for vores energi og overskud i hverdagen, at vi bevæger os. Du  har nok mærket på egen krop, hvordan du får mere energi, når du træner.

 Men også her er det  fint med de helt små ændringer.

At bevæge sig mere i hverdagen, altså de helt små ting som at gå til bussen, tage trappen, rejse sig og gå ned til kollegaen længere ned af gangen (i stedet for at sende en e-mail), hænge vasketøj op osv.  har nemlig også en effekt på vores helbred og på vores overskud i hverdagen.

Professor Bente Klarlund (forfatter til bogen "Alt om sundhed")  peger i sin forskning på netop det og er bl.a. på den baggrund fortaler for at bruge en skridttæller i dagligdagen.

Hun fortæller:

"Skridttælleren kan være en sand øjenåbner. Når jeg har min skridttæller på, så påvirker det mig. Jeg kan ikke lade være med at kigge efter, hvor mange skridt, jeg har taget. Skridttælleren får mig til at tage trappen. I stedet for at stå stille ved stoppestedet, går jeg frem og tilbage og samler flere skridt, eller dropper bussen for ikke at tale om bilen. Jeg går og går. Jeg konkurrerer med mig selv. "

Det skal du gøre, når presset stiger 

Hvis du ikke reagerer på den lille spire af utilfredshed, der fortæller dig, at dit overskud i hverdagen mangler, kan du let kommer derhen, hvor tingen spidser til, og presset stiger. Du løber lidt stærkere for at nå det hele, skærer mere og mere af alt det væk, der ellers fylder dig op, følelsen af magtesløshed begynder måske at fylde. Det er svært for dig at se en løsning på, hvordan du får overskuddet tilbage. 


Hvis det er der, du er lige nu, så kommer her 3 råd, der har hjulpet mig gennem sådan en periode. 

RÅD NR. 1: HUSK DET VIGTIGE

I pressede perioder er det alt for let at lade alle de mange små hverdagsting og alt arbejdet fylde det hele. På den måde bliver der ikke tid til overs til det, der skal fylde dig op og give dig energi. 


Så find ud af, hvad der er vigtigt for dig og sæt tid af til det. Prioriter at få dit overskud i hverdagen på rette sport igen. 


For mig var det ”tiden til mig selv” (motionen, min vinterbadning, små meditationer, de små pauser) samt tiden til vennerne, der var vigtig at få fokus tilbage på. Med bare lidt af det i kalenderen igen, oplevede jeg pludselig små glimt af overskud midt i travlheden. 


Brug 10 minutter på dig selv lige nu. 

Så lige nu, så du er sikker på, det bliver gjort, kan du vælge at bruge 10 minutter på dig selv.


10 minutter er der altid plads til, og jeg lover dig, at de er godt givet ud.  


Tag et stykke papir og skriv ned, hvad der er vigtigst for dig for at få overskud tilbage i dit liv. Bare stol på, at du godt kender svarene. Lav 1-2 punkter. Ikke mere. Og små ting, der kan implementeres i din hverdag. Lige nu. 

Planlæg til overskud i hverdagen

Gør så dine punkter synlige. Skriv dem på post-it sedler, skriv dem på en A4 seddel og hæng den op på opslagstavlen, gå i det kreative hjørne og skriv dem på strandsten, der kan ligge på dit skrivebord. 


Beslut nu hvornår du helt konkret skal handle på dit/dine punkter.


Hvad er det første lille skridt du skal tage? For husk at det er handling, der skaber forvandling, og du skal altså gøre noget andet, end du gør i dag, for at der sker noget andet i dig liv. Ikke raketvidenskab, men det virker

RÅD NR. 2: TAG IMOD HJÆLP

overskud i hverdagen

Det var som om, jeg blev fanget i hverdagen. Kunne simpelthen ikke se en løsning på min travlhed. Når jeg kigger tilbage, er det ellers nemt at se, hvad jeg skulle have gjort. At der jo var masser af valg, jeg kunne have taget. Masser jeg sagtens kunne have gjort.

Men mens jeg var i det, var det ikke så nemt. Når jeg underviser, plejer jeg at kalde det, at ”sidder fast i sumpen”. Jo mere pressede vi bliver, jo sværere bliver det at komme op af sumpen.

Hvis man hjernescanner mennesker, der er meget pressede/stressede, kan man faktisk se, at der er et område i hjernen (mere præcist i deres frontallapper), hvor der er nedsat aktivitet.

Et område vi ellers bruger til at løfte os, få nye ideer, løse problemer.

Udefra ser det så let ud 

Så der skal noget ekstra til – ekstra fokus, ekstra bevidsthed, for at vi kan ændre situationen, når vi først er pressede. Derfor kan det, der udefra ser let ud at løse, være meget vanskeligt/umuligt at få øje på, mens vi sidder midt i det.

Mit råd nr. 2 til dig, der allerede er presset, er derfor at tage imod hjælp. Det er så meget lettere for andre at se, hvad du har brug for.

Lad være med at tro, du skal gøre alting selv, når du er i en presset periode. Og de er der, klar til at hjælpe. Vennerne, kollegerne, familien. Du skal bare række hånden ud og tage imod.

 Tror du også du skal lave det hele selv?

For mig skulle der gå et stykke tid; jeg skulle helt derud, hvor en veninde forsigtigt spurgte, om det var nødvendigt, at jeg gjorde alting selv.

Min første tanke var at JA!!! gu var det nødvendigt! Der var jo ingen andre end mig selv, der kunne gøre de her ting.

 Men stille og roligt tog jeg alligevel imod hjælpen. Fik nogen til at gøre rent, ”tillod” at kæresten lavede mad, mens jeg lå på sofaen (han fik endda lov at putte tæppet om mig), fik hjælp til det administrative arbejde i min virksomhed.

Så, hvis du har lyst, så tag lige nu et stykke papir og brainstorm over, hvor DU kan få hjælp, så du også kan få overskud i hverdagen igen.

Hvis du har det, lige som jeg havde det, og din første tanke er, at du bliver nødt til at lave det hele selv, så ring til en ven/veninde og lav i første omgang listen sammen med hende.

Stol på, at hun kan se noget, du ikke kan.

Dit job er at være åben. Og nyd så ellers hjælpen – måske kan det hjælpe dig at tænke på, at det ikke bare er dig, der får noget ud af det. At hjælpe andre er en af de meste sikre veje til mere trivsel og glæde.

Det er vist det, man kalder en win-win situation.

RÅD NR. 3: LÆR AT SIGE FRA 

Vejen til mere overskud

”…..onsdag skal jeg til møde i festudvalget i skolen, torsdag mødes med en veninde, der har brug for en snak og fredag har vi sagt ja til fødselsdagsfest hos naboen. Og i weekenden er jeg lidt i tvivl, om jeg kan tillade mig at sige nej til en forældrefest” ordene er ikke mine, men kom fra en klient, der var ved at fortælle om sine planer for den næste uge.

Da hun hørte sig selv, behøvede jeg næsten ikke at sige mere. Hun kunne godt høre, at hun skulle sige fra. Hun vidste godt, at det lige nu var noget helt andet, hun havde brug for nemlig pause og ro.

Sig fra

Nogen gange har vi bare for meget på tallerkenen. Så kort og godt handler det om at sige fra. Og med omhu at vælge hvad der skal være på tallerkenen. Ikke bare sige ja til det hele af ren og skær vane eller pligt, men tænke godt og grundigt over, hvad du  mest af alt har brug for lige nu.

Moster Annas fødselsdag eller sofa?

Måske er det at sidde hjemme i sofaen og lave ingenting, eller sidde med børn, puder, tæppe, slik og masse af nærhed og hygge. Men det kræver et valg. Det kræver, at du siger fra. Både overfor andre, men også overfor alle de ”bør og skal” der sandsynligvis findes i dit liv. Dine egne krav til dig selv.

But how?

Jeg har været der selv. Min chef sagde engang til mig til en MUS samtale, at jeg skulle blive bedre til at sige fra. Det var jeg sådan set godt klar over. Det var ret åbenlyst, BUT HOW? Hvis det var så let, så havde jeg nok allerede gjort det.

Det er et stort emne, som nok kræver sin helt eget artikel. . Men her får du de 2 tips, der har virket allerbedst for mig, og gjort mig til lidt af en haj på dette område.

1. Sig ikke ja til noget, før du har tænkt dig om. Hav en sætning parat, a la ” jeg skal lige tjekke min kalender”, så du kan nå at mærke efter, hvad der er det rigtige for dig.

2. Husk på at når du siger nej, siger du samtidig ja til noget, der er endnu vigtigere. Nemlig dig selv. I stedet for at fokusere på at du afvise den anden med dit nej, så tænk på, at du ganske enkelt siger ja til det, der betyder mest for dig.

Så lige nu kan du, hvis du har lyst, sætte dig ned og 1) finde den sætning, der kan give dig tid til at mærke efter og 2) helt konkret lave en liste over det, du skal have valgt fra. Både arrangementer ”ud af huset” og i dine krav til dig selv.

Er du i tvivl, om det er stress?  

Kropsterapi hjælper 

dig 

Kropsterapi hjælper dig med det vigtigste, når du har stress. Med at finde tilbage til roen, så du kan skabe de nødvendige forandringer. 

Det kan være svært selv at vurdere om det, du oplever, er mere end en presset hverdag. 

Måske startede det der, men pludselig bliver det for meget. Overskuddet er helt væk, balancen tipper og symptomerne på stress begynder at melde sig. 

Måske sover du dårligt.  Vågner alt for tidligt med for mange tanker. Måske er overblikket røget, og du har en følelse af, at alt det, du skal, virker uoverkommeligt og umuligt. Måske er du bare træt, træt, træt og har mest af alt bare lyst til at være i fred. Men når du prøver at hvile dig, reagerer kroppen med en følelse af uro og rastløshed, der gør det umuligt at falde til ro. 

Lær at reagere, så snart dit overskud forsvinder


Det er nu, det er tid at stoppe op. Jo tidligere du får brudt mønsteret, jo lettere er det at få en hverdag tilbage med både overskud, ro og nærvær. Problemet er nemlig, at du, som tiden går, vænner dig til  stresssymptomerne, og måske bilder du ligefrem dig selv ind, at "sådan er det altså at være mig".

Selverkendelse og stress går af flere forskellige årsager ikke hånd i hånd.

Derfor er det vigtigt at gøre noget, så snart du mærker, at den er gal, og overskuddet er på vej væk

Og derfor skal du lære at genkende de første signaler din kloge krop sender dig om, at din balance er ved at tippe.

Dine tegn på at overskud er blevet til stress

Desværre er det sådan med stresssymptomer, at der ikke er noget med to streger under. Ikke nogen facitliste. Det kan give sig udtryk på mange forskellige måder.

Så du bliver nødt til at tænke efter. Spørge dig selv om, hvad dine allerførste tegn på stress er.

Jeg her hørt meget forskelligt, når jeg spørge deltagerne til mine workshops og foredrag

Alt fra hovedpine, træthed og problemer med at huske, til sure tæer (jo, jo den er god nok. En mandlig deltager fortalte, at han fik sure tæer, når han begyndte at bliver for presset 🙂 ), problemer med finmotorikken og følelsen af at have en klump i halsen.

Variationen er stor. Det vigtige er, at du finder frem til den måde, din krop reagerer på stress på. 

Vejen til overskud i hverdagen

Det næste, du skal gøre, er at gøre noget.

Lade være med at tro, at det går over af sig selv. At du bare lige har en travl periode nu og SÅ bliver alt godt igen, og dit overskud kommer tilbage.

Min erfaring siger mig, at det meget sjældent sker. At der så bare dukker en nye ting op, nye deadlines, nye projekter.

Derfor skal du stoppe op. Og gøre noget andet. NU!

 Vigtigt


De gode råd i denne artikel til at få overskuddet tilbage er først og fremmest til dig, der er presset. Til dig der lige er begyndt at mærke de første tegn på, at der er noget, der ikke er, som det skal være.


Hvis du allerede er sygemeldt med stress eller har haft symptomer i lang tid, kan du  ikke klare det på egen hånd.


Stresshormonerne påvirker din hjerne og dine kognitive evner. Du er ikke i stand til at tænke logisk. Basale følelser som angst, frygt, kamp, flugt og overlevelse styrer dig.


Du har brug for ro og brug for hjælp fra en stresscoach/psykolog med speciale i stress til at komme på rette spor igen. Tag action på det med det sammen. 

Når du har læst artiklen her skal du ..... 

 

For at få overskuddet tilbage, skal der ske en forandring. Du skal gøre noget andet, end du gør i dag - det er desværre ikke nok at læse artiklen her. 


Du skal skabe overblik og lave en plan. 


Så sæt dig ned i fred og ro. Sæt mobiltelefonen på lydløs. Lav en kop te/kaffe. Find en notesbog og en kuglepen. Den næste ½ time svarer du på følgende spørgsmål:


  1. 1
    Hvad er det, der presser dig? Når tankerne, måske om natten, tager over, hvad handler de så om?
  2. 2
    Hvad kan du gøre her og nu, for at minimere presset? Lav en brainstorm.
  3. 3
    Hvem kan hjælpe dig? Er dit pres arbejdsrelateret, så tag en snak med din leder og/eller dine kolleger.
  4. 4
    Hvad skal du sige nej til? Tag din kalender frem og aflys aftaler med hård hånd
  5. 5
    Brug den tid, du får frigivet på at komme ud i naturen. Gå gerne daglige ture ved vandet eller i skoven
  6. 6
    Lav en liste over de aktiviteter, der giver dig energi. Det er det, du igen skal have plads til i din hverdag
  7. 7
    Prioritere og planlæg din søvn. Find ud af, hvornår du skal op og træk så 8 timer fra. På det tidspunkt går du  i seng. Skal du op kl. 7.00 går du altså i seng kl. 23. Hver aften. Søvn er alfa og omega for dit overskud, din energi, dit overblik og en hel række andre ting. Har du søvnproblemer, så er der hjælp at hente her: 
No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.