Lær at sige nej – vigtigt i en travl tid

Lær at sige nej, er en rigtig god ide her i december måned.

Lær at sige nejEn travl måned for de fleste. Der er meget på vores “to-do” lister fra alle de tre kategorier “bør, skal og vil”. Arrangementer på arbejdet og i børnenes institutioner, juleoptog på hovedgaden, gaveindkøb, traditioner med familien, småkagebagning, indkøb osv. osv.

Og måske oven i det travlhed på arbejdet for at nå at blive færdig med det hele, inden julefreden kan sænke sig.

Hvis du ikke holder fokus på det, der er vigtigst for dig og samtidig siger nej til det, der ikke er, så kan det meget let ende med en måned med masser stress og jag. En måned, der ikke har noget som helst med hjerternes fest at gøre.

I hvert tilfælde ikke dit hjerte.

Det er nødvendigt at kunne sig nej

Lær at sige nej er en nødvendighed, men også svært for rigtigt mange. Af forskellige årsager.

  • Måske vil du ikke gøre andre kede af det
  • Måske er du bange for konsekvenserne – at den anden ikke kan li’ dig, stempler dig som en dårlig mor/far/kollega, at det ender med et skænderi
  • Måske har du bare ikke overblik over din tid og synes det hele lyder hyggeligt og som en rigtig god ide
  • Måske konflikter et nej med grundelementerne i din opdragelse. Dine overbevisninger om hvordan du bør opfører dig.

Du kan jo, hvis du har lyst, prøve at mærke efter hvorfor netop du synes det er svært.

 

Lær at sige nejTil dig, der gerne vil blive bedre til at sige nej og holde fast i det, der er vigtigst og rigtigst for dig, har jeg fundet 3 forskellige situationer og 3 strategier til at sige fra, som jeg håber, du kan genkende i en eller anden udstrækning og bruge som inspiration til selv at blive bedre til at sige nej.

Husk at øvelse gør mester og at du får så meget både selvrespekt og respekt fra andre, når du begynder at sige fra.

Det er altid beundringsværdigt og inspirerende, når folk ved, hvor de selv står og står ved det på en naturlig måde.

 

Lær at sig nej – situation nr. 1

Din veninde spørger dig, om du ikke vil være med til at holde en klippeklistredag for vennerne i morgen aften. Du skal ikke noget specielt, men har tænkt dig (og har brug for) en stille aften hjemme med gløgg og gaveindpakning. 

Noget af det sværeste er at sige nej, når du ikke har en anden aftale. Specielt når du bliver spurgt “face to face”.  En god strategi er gøre din forklaring mere konkret. Det gør du ved at begynde at skrive aftaler med dig selv ned i din kalender. Hvis nu der står “pakke julegaver ind” i din kalender, er det meget lettere at holde fast i det, du har brug for. Du kan f.eks. helt konkret sige, at det lyder super hyggeligt, men at du du har andre planer i morgen aften, så du bliver desværre nødt til at sige nej.

Lær at sige nej – situation nr. 2

Personalet i dit barns børnehave/skole spørger, om du ikke vil være med i julefestudvalget og også bage dine fantastiske æbleskiver til arrangementet.

At sig nej til en gruppe er rigtigt svært, fordi du så let kan føle, du ikke bare skuffer én men en hel gruppe mennesker.

I den situation er det vigtigt at huske, at du ikke behøver bekymrer dig så meget, som du måske tror. Undersøgelser viser, at vi ofte tror at folk dømmer os meget mere negativt, end de egentligt gør. Sandheden er, at de fleste slet ikke vil tænke dårligt om dig, men istedet for beundre dig for at passe på dig selv og dine værdier.

I situationen skal du give dig selv en tænkepause før du svarer. Sig evt. at du lige skal tjekke din kalender. Hold så fast i hvad der er vigtigt for dig. Tænk over hvad du siger ja til, når du siger nej til personalets forespørgsel. Til dig selv, din familie, de aftaler du allerede har lavet. De tanker er ofte en stor hjælp.

Lær at sige nej – situation nr. 3

Du har planlagt alt, og din kalender er fuld. Punktum. Der er simpelthen ikke plads til mere, hvis du skal komme helskinnet igennem december måned. Hvad gør du resten af måneden, når du bliver spurgt, om du f.eks. vil tage en esktravagt på arbejdet?

Det er ret ulogisk, men mange undersøgelser viser, at du faktisk bliver dårligere til at administrere din tid, jo mindre du har af den. Du mister overblikket, og stresshormoner i din krop gør det ikke bedre. De gør nemlig, at du får sværere ved at prioritere, og du forfalder lettere til den lette løsning med at gøre som du plejer – at sige ja.

Derfor er det vigtigt i den situation at have forberedt et svar. At vide præcis hvad du skal sige, hvis nogen be’r dig om noget ekstra. Stort som småt. Du kan f.eks. sige noget i retning af, at du ville ønske, du kunne, men at du desværre blive nødt til at sige nej da din kalender er helt fuld. Når du har taget en beslutning på forhånd + at du har planlagt, hvad du vil sige, så er der meget større sandsynlighed for, at det også er det, du i praksis vil gøre.

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.