Søvnproblemer stress og tankemylder

 

button (17)

 

 

 

Søvnproblemer stress og tankemylder

 

Du har sandsynligvis prøvet det. Det har de fleste nemlig.

At dit tankemylder tager over, og at det er helt umuligt at falde til ro, selvom det netop er søvnen, du længes allermest efter.

 

 

Når uret tikker, når der er alt for få timer tilbage af natten og når du ved, at morgendagen med alle dine planer og to-do’s bliver svær at komme igennem.

Søvnproblemer er tit tegn på stress i din hverdag

Faktisk viser undersøgelser at netop pres og stress i hverdagen er skyld i helt op mod 90% af vores søvnproblemer og at  tankemylder er et af tegnene.

Det er der nogen ret naturlige årsager til.

Har du haft en dag med fuld fart på, med mange opgaver, mange spekulationer og bekymringer, er det svært for kroppe at slippe den tilstand og falde til ro og falde i søvn.

Stress er sat i verden for at gøre os i stand til at yde noget ekstra. Til at kunne kæmpe eller flygte og  i den tilstand, er det ikke nemt at falde i søvn. Desuden påvirker stresshormonerne også dine sanser, så du er meget mere følsomme overfor f.eks. lyde. Det gør også, at søvnen har svært ved at indfinde sig.

søvnproblemer stress og tankemylder

Hjernen, tankemylder og søvnproblemer

En anden årsag til at tankerne kan løbe helt af sporet, der i sengen hvor du desperat prøver at finde ro, er, at evne til logisk tænkning og problemløsning går på vågeblus.

I stedet for stiger aktiviteten i et andet center af hjernen, der er domineret af følelser.

For dig betyder det, at du ikke kan forholde dig nær så rationel og fornuftigt til dine problemer, som du kan om dagen – tankerne løber let afsted med dig. Næsten helt ude af kontrol.

Ud over det, er søvnen også en ubevidst funktion. Noget du ikke selv kan styre. Næsten tværtimod. Jo mere du ligger der i sengen og prøver, prøver, prøver! på at falde i søvn. Jo sværere bliver det.

 

Søvnproblemer stress og tankemylder. Stop op og gør noget ved det.

søvnproblemer, stress og tankemylderHvis du kender alt det her, alt for godt, så beslut dig lige nu for at gøre noget ved det.

Søvnproblemer er ikke til at spørge med.

De påvirker din dag, dit overskud, dit nærvær. Og på bare lidt længere sigt også dit immunforsvar og dit helbred på mange områder.

 

Så her kommer 3 gode råd til, hvad du skal gøre inden sengetid

1)  Find ud af hvad dine tanker handler om. Hvad er det for problemer, der bliver ved med at dukke op? Skriv dem ned. Hav enten en notesbog liggende på sengebordet eller sæt dig den efterfølgende dag og skriv ned. Og gør så noget ved dem. Enten må du acceptere, at her er der noget, du ikke kan gøre noget ved. Noget du skal acceptere. Eller også skal du tage action og få gjort noget ved det. Enten selv. Eller række hånden ud og få hjælp.

Det råd er faktisk det vigtigste af dem alle. Sæt dig stille og roligt ned og find ud af, hvad dit første skridt skal være for få løst dine problemer. Der er altid en vej. Altid et valg. Altid nogen, der hellere end gerne vil hjælpe.

2) Der er ingen, der kan gå fra 100 km i timen til søvn på 2 minutter. Derfor er det en rigtig god ide at dedikere den sidste times tid, inden du skal i seng, til en slags “cooldown”. I den time skal du stille og roligt geare ned og indstille kroppen på, at det nu snart et sengetid.

Læs en bog, tag et varmt bad, drik en kop te (helst urtete uden koffein eller hvad du nu synes er dejligt og beroligende).  Dæmp gerne lyset og tænd evt. stearinlys. Du må meget gerne lave et fast aftenritual, fordi det også sender signaler til din krop om sengetid og søvn.

3) Ud af soveværelset med mobiltelefon, fjernsyn og tabelts. Af 2 årsager. For det første er lyset fra dem nok til at forstyrre den fine regulering af søvn og vågenhed, der styres af netop lyset. For det andet kan mails, facebookopdateringer, nyheder i TV o.s.v. sætte masser af følelser og tanker igang hos dig, og de vil også være med til at holde dig vågen.

 

Og så 3 gode råd, hvis du alligevel har tankemylder og søvnproblemer

Ingen panik - der er løsninger til dine søvnproblemer

1) Husk dig selv på, at problemer ikke skal løses om natten. Din logiske tænkning er som sagt begrænset på det tidspunkt.

Istedet for har du pen og notesbog liggende parat og skriver så dine tanker ned. Det gør en stor forskel for hjernen, fordi du ikke længere behøver at være bange for at glemme det.

På den måde ved du, at du har styr på det hele og roligt kan lægge dig til at sove igen.

 

2) Skift fokus. Lav f.eks. en let afspænding af kroppen eller hav fokus på dit åndedræt. Tæl f.eks. baglæns fra 15 på hver udånding. Mister du fokus og tællingen på grund af tanker, der presser sig på, starter du bare stille og roligt forfra igen fra 15. Den metode plejer at virke ret godt.

3) Stå op. Hvis du ikke er faldet i søvn efter 15-20 minutter skal du stå op. Alle tankerne om at “nu kan jeg ikke sove igen!!!” får kroppen til at producere masser af bl.a. adrenalin, og så bliver det endnu sværere at sove. Derfor skal du stå op og lave et eller andet småkedeligt. Kig i et blad, løs en let kryds og tværs, hør noget beroligende musik. Når du føler dig træt igen, går du i seng.

Men husk – find ud af hvad dine søvnproblemer skyldes. Hvis du er med i de 90%, der har søvnproblemer på grund af en alt for presset og stresset hverdag, så er det det, du skal have gjort noget ved.

God fornøjelse med at få en hverdag uden søvnproblemer, men med masser af  både overskud og nærvær.

 Lyt til artiklen her:

 

No comments yet.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.