Lær at sige nej

Lær at sige nej

Lær at sige nej, er for de fleste en rigtig god ide.


Meget af det pres og manglende overskud, mange oplever, skyldes netop det. At vi får sagt ja til alt for meget.

Til den ekstra opgave, til det nye projekt, til at være med i festudvalget i børnehaven, til venindemiddagen på fredag, til pladsen i skolebestyrelsen.

I en presset hverdag mister du tit evnen til at mærke dig selv. Overhører de signaler kroppen sender til dig om, hvad du har brug for.

Vi har så travlt med at få vores hverdag til at fungere, med at tilfredsstille alle andres behov, med at tage os af børn, ægtefæller, kolleger, problemer, at vi tit tilsidesætter os selv.

Lær at sige nej og få fokus over på dig selv og dine behov igen. Det er rigtigt vigtigt blandt andet for at undgå pres og stress.

Er du også medlem?

Mange af os har til med gået i den berømte flinkeskole og altså lært helt fra barnsben, at vi skal gøre, hvad der bliver sagt, være sød og rar, lade andres behov komme i første række. 

Vi siger ja, fordi vi helt ubevidst tænker, at det er det, der skal til, for at de andre kan li’ os.

Mange har en grundregel om hele tiden skulle yde og yde for at gøre sig fortjent til opmærksomhed, anerkendelse, omsorg, eller hvad de nu ønsker sig.

Det er nødvendigt at kunne sig nej

Lær at sige nej er en nødvendighed, men også svært for rigtigt mange. Af forskellige årsager.

  • Måske vil du ikke gøre andre kede af det
  • Måske er du bange for konsekvenserne – at den anden ikke kan li’ dig, stempler dig som en dårlig mor/far/kollega, at det ender med et skænderi
  • Måske har du bare ikke overblik over din tid og synes det hele lyder hyggeligt og som en rigtig god ide
  • Måske konflikter et nej med grundelementerne i din opdragelse. Dine overbevisninger om hvordan du bør opfører dig.

Du kan jo, hvis du har lyst, prøve at mærke efter hvorfor netop du synes det er svært.

Lær at sige nej men husk: “Vær (mest) sød!”

Citatet “Vær mest sød” læste jeg i forordet til bogen ”Fuck Flinkeskolen”.

Det ramme så meget plet.

For selvfølgelig skal vi være ordentlige mennesker – mest søde. Men det går galt, når det at være sød fylder så meget, at vi glemmer vores egne behov, og gør, at vi både bliver pressede og stressede.

 sød skal ingen være!

Din krop er klog

Heldigvis er signalerne der stadig væk. De signaler din kloge krop sender til dig, om hvad du har brug for.

Du skal lære at lytte igen og også lære at lytte bagom ”burde og skulle”, og bagom det billede, du måske har opbygget, som den, der altid siger ja.

Lære igen at lytte til hvad DU har brug for. Lær at sig nej er vigtigt og nødvendigt

Jamen jeg har ikke lyst til, at de skal synes, jeg er en bitch 

En kommentar jeg meget ofte hører i forskellige former. 

Nej det kan jeg da godt forstå, og det bliver man heller ikke på nogen som helst måde, fordi man siger fra.  

Faktisk får man ofte stor respekt fra andre, når man siger fra og står ved sig selv.

Men selvfølgelig skal man huske stadig at være (mest) sød – blandt andet ved at sige fra på en ordentlig og respektfuld måde.


Lær at sige nej – lidt hjælp fra mig

Hvis du også vil blive bedre til at sige nej, så kommer først 3 spørgsmål, du kan stille dig selv for at blive lidt klogere på dig selv og dit nej, og derefter 3 gode råd, der kan hjælpe dig videre.

3 vigtige spørgsmål:


1. I hvilke situationer er det særligt svært for dig at sige nej? Hvorfor er det svært?


2. Hvad vil det betyde for dig, når du bliver bedre til at sige fra/sige nej?


3. Hvor sidder dit nej? Prøv at tænke over, hvor du mærker dit nej? Hvordan føles impulsen? Øv dig de næste dage i at mærke dig selv.


3 gode råd

1.     Betænkningstid


Skaf dig betænkningstid inden du svarer. Du kan f.eks. sige, du lige har brug for at tjekke din kalender, så du ikke får lovet for meget. Eller måske at du har brug for en snak med din mand/kone eller bare lige har brug for at tænke dig om.


2.    Ro til at mærke


Brug betænkningstiden til at skaffe dig ro.

Tag f.eks. 3 dybe vejrtrækninger gennem næsen. På den måde får du aktiveret dit parasympatiske nervesystem, og det giver dig helt automatisk ro. Nu er det meget lettere at mærke kroppens signaler – lettere at mærke om du skal sige ja eller nej.

3.    Find dit ja

Lær at sige nej

Yes and No concept


Brug også betænkningstiden til at finde dit ja. Hvad siger du ja til, når du siger nej til den anden? Måske til noget, der er endnu vigtigere? Til dig selv, til de opgaver, du allerede har sagt ja til, til tid med din familie?

3 konkrete eksempler

Nogen gange bliver det hele lidt lettere, hvis man har nogle konkrete eksempler at forholde sig til. Derfor har jeg fundet 3 forskellige situationer og 3 tilhørende strategier til at sige fra, om jeg håber du kan genkend i en eller anden udstrækning og også bruge som inspiration til at blive bedre til at sige nej. 

Husk at øvelse gør mester og at du får så meget både selvrespekt og også respekt fra andre, når du begynder at sige fra. 

Det er altid beundringsværdigt og inspirerende, når folk ved, hvor de selv står og står ved det på en naturlig måde.

Lær at sig nej – situation nr. 1

Din veninde spørger dig, om du ikke vil være med til at holde en klippeklistredag for vennerne i morgen aften. Du skal ikke noget specielt, men har tænkt dig (og har brug for) en stille aften hjemme med gløgg og gaveindpakning. 

Noget af det sværeste er at sige nej, når du ikke har en anden aftale. Specielt når du bliver spurgt “face to face”.  


En god strategi er gøre din forklaring mere konkret. Det gør du ved at begynde at skrive aftaler med dig selv ned i din kalender.


Hvis nu der står “pakke julegaver ind” i din kalender, er det meget lettere at holde fast i det, du har brug for. Du kan f.eks. helt konkret sige, at det lyder super hyggeligt, men at du du har andre planer i morgen aften, så du bliver desværre nødt til at sige nej.

Lær at sige nej – situation nr. 2

Personalet i dit barns børnehave/skole spørger, om du ikke vil være med i festudvalget og også bage dine fantastiske boller til arrangementet.

At sig nej til en gruppe er rigtigt svært, fordi du så let kan føle, du ikke bare skuffer én men en hel gruppe mennesker.

I den situation er det vigtigt at huske, at du ikke behøver bekymrer dig så meget, som du måske tror. Undersøgelser viser, at vi ofte tror at folk dømmer os meget mere negativt, end de egentligt gør. Sandheden er, at de fleste slet ikke vil tænke dårligt om dig, men i stedet for beundre dig for at passe på dig selv og dine værdier.

I situationen skal du give dig selv en tænkepause før du svarer.

Sig evt. at du lige skal tjekke din kalender.

Hold så fast i hvad der er vigtigt for dig. Tænk over hvad du siger ja til, når du siger nej til personalets forespørgsel. Til dig selv, din familie, de aftaler du allerede har lavet.

De tanker er ofte en stor hjælp.

Lær at sige nej – situation nr. 3

Du har planlagt alt, og din kalender er fuld. Punktum. Der er simpelthen ikke plads til mere, hvis du skal komme helskinnet igennem de næste uger. Hvad gør du resten af måneden, når du bliver spurgt, om du f.eks. vil tage en ekstravagt på arbejdet?

Det er ret ulogisk, men mange undersøgelser viser, at du faktisk bliver dårligere til at administrere din tid, jo mindre du har af den. Du mister overblikket, og stresshormoner i din krop gør det ikke bedre. De gør nemlig, at du får sværere ved at prioritere, og du forfalder lettere til den lette løsning med at gøre som du plejer – at sige ja.

Derfor er det vigtigt i den situation at have forberedt et svar. At vide præcis hvad du skal sige, hvis nogen be’r dig om noget ekstra.

 Stort som småt.

Du kan f.eks. sige noget i retning af, at du ville ønske, du kunne, men at du desværre blive nødt til at sige nej, da din kalender er helt fuld.

Når du har taget en beslutning på forhånd + at du har planlagt, hvad du vil sige, så er der meget større sandsynlighed for, at det også er det, du i praksis vil gøre.

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.